Evenimentul Zilei > Actualitate > Grupul de mercenari Wagner renunță la recrutarea deținuților. Care este explicația
Grupul de mercenari Wagner renunță la recrutarea deținuților. Care este explicația

Grupul de mercenari Wagner renunță la recrutarea deținuților. Care este explicația

Potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISR), grupul de mercenari Wagner a luat o pauză de la recrutarea de deținuți din închisorile din Rusia. Cerințele celor care căutau deținuți pentru a merge pe front ar fi fost prea mari.

Grupul de mercenari Wagner a luat o pauză de la recrutarea de deținuți din închisorile rusești. Potrivit celei mai recente evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului (ISR), grupul nu a mai căutat așa mulți deținuți pentru a merge pe front în ultimele luni. Statisticile arată că numărul prizonierilor ruși a scăzut cu 6.000 între noiembrie 2022 și ianuarie 2023. Dar între septembrie și octombrie anul trecut, numărul prizonierilor a scăzut cu 23.000.

ISR a declarat consideră că această scădere este din cauza „reputației” grupului Wagner de a înregistra un număr mare de victime. „Condiția fizică probabil inferioară standardelor majorității populației de prizonieri din Rusia pentru serviciul militar probabil că limitează, de asemenea, efortul de recrutare în închisori al grupului Wagner”, a declarat ISR. Ministerul rus al Apărării are nevoie de mai puțini recruți în ultima perioadă, a mai constatat ISR, potrivit Mediafax.

Grupul Wagner, plan ca în cel de-al Doilea Război Mondial. Va recruta femei din închisorile Rusiei. Ce vor trebui să facă în Ucraina
Sursa: Arhiva EVZ

Vladimir Putin, părăsit de liderul Wagner

Un înalt reprezentant al serviciilor secrete ucrainene, Andriy Iusov, a mai declarat că liderul Wagner, Evgheni Prigojin, nu mai conduce operațiunile formațiunii paramilitare care luptă pe frontul din Ucraina. „El nu comandă în mod direct unități de luptă și nici nu conduce cartierul general al Wagner”, a declarat Iusov.

Mai multe investigații jurnalistice au indicat, anterior, că Dmitri Utkin, co-fondatorul Wagner, a condus cu adevărat operațiunile militare ale grupului încă de la înființarea Wagner și că Prigojin este pus ca lider doar de fațadă.

În urmă cu câteva zile, analiștii militari de la ISW, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA au declarat că relația dintre Prigojin și Vladimir Putin s-a schimbat.

„Președintele rus Vladimir Putin a apelat probabil la Prigojin și la generalul Serghei Surovikin, despre care se crede că este un aliat al său, să continue eforturile de a câștiga teren și înfrânge voința Ucrainei și a susținătorilor săi occidentali de a continua războiul după ce forțele armate convenționale ale Rusiei au fost epuizate și au suferit regrese dezastruoase”, notează cei ISW.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: