Groapa de gunoi şi cimitirul, numărate ca spaţii verzi

Groapa de gunoi şi cimitirul, numărate ca spaţii verzi

Pentru a creşte media suprafaţei de spaţiu verde pe cap de locuitor, Primăria Râmnicu-Vâlcea a inventariat tot ce nu e acoperit de beton.

Cum betoanele au acoperit şi cea mai mică bucăţică de pământ, reprezentanţii Primăriei Râmnicu-Vâlcea au transmis Agenţiei de Protecţie a Mediului o listă de inventar a spaţiilor verzi printre care figurează groapa de gunoi şi cimitirele din oraş. În capitala de judeţ vâlceană sunt doar 13 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor, în timp ce alte oraşe au de 50 şi chiar de 100 de ori mai mult.

În ultimii patru ani, Primăria Râmnicu-Vâlcea a creat în jur de 1.000 de metri pătraţi de spaţii verzi şi a acceptat, prin eliberarea de autorizaţii de construcţie, să fie distruse hectare în tregi de parcuri şi grădini. Groapa de gu noi de la Râureni are aproape 8 hectare şi trebuia închisă de aproape doi ani. Dar lucrările la noul depozit ecologic finanţat din bani europeni, peste 11 milioane de euro, trenează şi gunoiul se depune în continuare la Râureni, iar închiderea avansează în paşi de melc. Primarul Mircia Gutău: „Aberaţii ale legislaţiei în vigoare“ Nici cimitirele nu au ce căuta pe lista spaţiilor verzi deoarece, potrivit Legii numărul 25 din 2007, acestea nu sunt „spaţii verzi“. „Atunci când s-a făcut lista spaţiilor verzi, am luat în calcul doar aleile din cimitire, nu şi mormintele. Pe alei sunt flori, sunt arbuşti, este spaţiu verde care produce oxigen“, susţine Mircia Gutău, pri marul municipiului Râmnicu-Vâlcea. El mai spune că legea care reglementează existenţa spaţiilor verzi dintr-un oraş este prost făcută.   „În Râmnicu-Vâlcea, dealul Capela, care are zeci de hectare, deoarece nu este în intravilan, nu este trecut la spaţiu verde. Sunt doar aberaţii ale legislaţiei în vigoare. Noi avem spaţiu verde cât nu au două judeţe la un loc“, este de părere Mircia Gutău. Comisarii Gărzii de Mediu le-au dat termen celor de la primărie să găsească alte soluţii pentru a creşte suprafaţa de metru pătrat de spaţiu verde pe cap de locuitor. Achiziţiii angro de terenuri Per ansamblul judeţului Vâlcea, Râmnicu-Vâlcea se află pe locul şase în ceea ce priveşte suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor, cu 13 metri pă traţi. Pe primul loc este localitatea Băile Govora, cu peste 66 metri pătraţi. Pentru creşterea acestor suprafeţe până în 2010, Primăria Râmnicu-Vâlcea şi-a luat angajamentul că va amenaja apro ximativ 660.000 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Aici sunt cuprinse toate spaţiile dintre blocuri, peste 5.000 de metri pă traţi, groapa de gunoi de la Râureni, de 82.000 de metri pătraţi, şi un versant puternic afectat de alunecări de teren din cartierul Goranu, care are peste 570.000 de metri pătraţi. Iar până în 2013, când suprafaţa de spaţiu verde pe cap de locuitor trebuie să ajungă la 26 de metri pătraţi, primăria intenţionează să achiziţioneze terenuri în suprafaţă de aproximativ 650.000 de metri pătraţi în intravilanul municipiului, pe care să amenajeze parcuri şi grădini cu flori. SOMAŢII Agenţia de Mediu este revoltată Legea obligă autorităţile să mărească spaţiul verde al oraşului de la 13 la 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor până în 2010 şi la 26 de metri pătraţi până în 2013. „Noi le-am transmis o adresă prin care le atrăgeam atenţia că groapa de gunoi, chiar dacă va fi închisă în doi-trei ani şi amenajată ca spaţiu verde, nu poate deveni loc recreativ pentru populaţie în mai puţin de 30 de ani. Deci, vor trebui să găsească altă soluţie pentru creşterea spaţiului verde în termenul stabilit“, susţine Alina Florescu, purtător de cuvânt al Agenţiei de Protecţia Mediului Vâlcea.

Ne puteți urmări și pe Google News