Gripa ucigașă. Record de morți în China într-o singură zi

Gripa ucigașă. Record de morți în China într-o singură zi

Epidemia de pneumonie virală din China a ucis încă 42 de persoane în provincia Hubei din centrul Chinei, au anunţat vineri autorităţile medicale locale.

Astfel, bilanţul la nivel naţional naţional al epidemiei provocate de noul coronavirus apărut în decembrie ajunge la 212 de morţi. Au fost înregistrate de asemenea încă peste 1.200 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în provincia Hubei în ultimele 24 de ore, crescând totalul la nivel naţional la 8.900 de cazuri, potrivit AFP.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat joi epidemia de coronavirus 019-nCoV izbucnită în China drept ''urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională''.

"Declar epidemia o urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională", a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

''Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe. Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China'', a subliniat el.

În timp ce majoritatea contaminărilor au fost detectate în China continentală, alte 18 ţări sunt afectate, cu peste 80 de cazuri confirmate în total, potrivit OMS.

"Deşi aceste cifre (în afara Chinei, ndlr) sunt relativ scăzute, trebuie să acţionăm împreună pentru a limita răspândirea" noului coronavirus, a explicat directorul OMS.

În mod îngrijorător, cazuri de transmitere a noului coronavirus de la om la om au fost înregistrate în afara Chinei, în Germania, Japonia, Vietnam, Statele Unite şi Franţa.

Cu toate acestea, directorul OMS a subliniat că organizaţia internaţională consideră că nu există niciun motiv pentru a limita călătoriile şi schimburile comerciale cu China."OMS chiar se opune oricăror restricţii de călătorie", a insistat el.

Comitetul de urgenţă al OMS a explicat că aceste restricţii privind circulaţia persoanelor şi a bunurilor în timpul unei stări de urgenţă pentru sănătatea publică pot fi ''ineficiente'', pot perturba furnizarea ajutorului şi pot avea ''efecte negative'' asupra economiei ţărilor afectate.

După ce a declarat ''urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internaţională'', OMS are dreptul să interogheze ţările cu privire la restricţiile de călătorie pe care acestea urmează să le impună sau le-au impus deja, a explicat preşedintele Comitetului de urgenţă, Didier Houssin, dând ca exemplu ''vizele refuzate, închiderea frontierelor, plasarea în carantină de pasagerilor a căror stare de sănătate este bună''.