Gripa porcină A/H1N1 pierde teren, dar îi ia locul un virus B

Gripa porcină A/H1N1 pierde teren, dar îi ia locul un virus B

Faţă de începutul sezonului gripal, când A/H1N1 era mai activ, acum se remarcă o virulenţă mai mare a virusului de tip B. În prag de primăvară, activitatea gripală e peste valorile maxime aşteptate.

În întreaga Europă şi în ţara noastră, gripa şi infecţiile respiratorii încep să piardă teren, chiar dacă numărul cazurilor încă depăşeşte limitele aşteptate, arată ultimul raport al Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile şi al Centrului European pentru Controlul acestor afecţiuni.

Dacă la începutul sezonului, virusul A/H1N1 era prevalent (aproximativ 80% din cazuri erau infecţii cu A/H1N1), acum, în multe ţări europene raportul aproape că s-a inversat în favoarea virusului B.

Patru decese la persoane fără boli asociate

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, din 107 cazuri de gripă confirmate săptămâna trecută, 50 au fost infecţii cu A/ H1N1, iar restul de 57, infecţii cu virusul B. Trei persoane bolnave de gripă A/H1N1 şi o persoană cu gripă de tip B, în vârstă de 47, 58, 60, respectiv 37 de ani, au murit. Faţă de decesele înregistrate în lunile precedente, acum bolnavii nu aveau factori de risc asociaţi.

Cele mai multe cazuri de gripă s-au înregistrat în Bucureşti (21 de cazuri), urmat îndeaproape de Iaşi (17 cazuri) şi Hunedoara (16 cazuri). În total, de la debutul sezonului şi până în prezent s-au înregistrat 604 îmbolnăviri "oficiale" cu gripă, numărul real fiind însă mult mai mare.

Numărul afecţiunilor respiratorii este, de asemenea, în scădere. În perioada 28.02-06.03. 2011 s-au înregistrat 121.993 cazuri de infecţii acute respiratorii şi 800 de afecţiuni compatibile cu gripa, mai puţin cu 11% comparativ cu situaţia de săptămâna trecută. În plus, ratele de absenteism din şcoli şi grădiniţe au scăzut faţă de săptămâna trecută. Deşi în scădere, incidenţa acestor infecţii respiratorii a fost cu 3,6% mai mare decât media a trei săptămâni anterioare şi s-a menţinut peste valorile aşteptate.

A/H1N1 ţinteşte tinerii, iar virusul B - bătrânii

Simptomele gripei noi (A/H1N1) nu sunt cu mult diferite de cele ale gripei sezoniere (virusul B).

"Este greu să faci diferenţa dintre virusuri doar pe baza simptomelor. Atât gripa A/ H1N1, cât şi gripa de tip B debutează cu febră de peste 38 de grade Celsius, tuse, durere în gât, rinoree, oboseală şi dureri de cap, stări de greaţă, vomă şi diaree. Pe de altă parte, pe lângă febră, gripa sezonieră, de tip B, vine «la pachet» cu şi cu dureri musculare şi cu simptome digestive mai accentuate", ne-a explicat Simin Florescu, şef secţie în cadrul Institutului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Bucureşti.

Anumiţi specialişti au observat că, în cazul infecţiei cu virusul B, perioada de îmbolnăvire este mai lungă, prelungindu-se şi până la o lună. După trei-cinci zile de la debutul bolii, simptomele se ameliorează, însă, în scurt timp, revin cu o intensitate mai mare: apare febră mai mare, însoţită de dureri de cap, ochi injectaţi, dureri în gât şi dureri musculare. Totuşi, virusul de tip B este mai puţin agresiv decât A/H1N1 şi provoacă mai puţine cazuri de îmbolnăviri şi de decese la nivel mondial decât virusurile de tip A, care dau de regulă, pandemii, o dată la 10-40 de ani.

"De regulă, gripa A/H1N1 afectează personele tinere şi sănătoase, care nu au fost expuse în trecut virusului, în timp ce virusul B afectează în special bătrânii. Copiii sunt la fel de vulnerabili în faţa ambelor virusuri", atrage atenţia Victor Olsvavsky, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.