Două organizaţii internaţionale specializate în prevenirea şi controlul bolilor au confirmat prezenţa virusului gripal în 17 ţări din Uniunea Europeană.
Anual se înregistrează între 40.000 şi 200.000 de decese cauzate de bolnavii diagnosticaţ i cu gripă care nu se tratează. Motiv pentru care autorităţile atrag atenţia asupra importanţei măsurilor preventive: vaccinul antigripal, evitarea accesului persoanelor contaminate în colectivităţi, administrarea, cu recomandare medicală, a antiviralelor, ceaiurile fierbinţi şi respectarea regulilor elementare de igienă.
Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) din Stockholm, împreună cu Centrul European de Supraveghere a Gripei (EISS) au confirmat cazuri de gripă în Austria, Belgia, Bulgaria, Franţa, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Italia, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia, Lituania, Polonia, Marea Britanie şi România. Pentru a preveni o epidemie de gripă în România, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cea mai mare cantitate de vaccinuri de până acum, suficientă pentru 20% din populaţie.
Evoluţia virusului
La nivel european, gripa a ajuns în ultima lună la 4.000 de cazuri. În funcţie de intensitatea virusului, din cele 17 ţări menţionate, doar trei prezintă cazuri deosebite: Bulgaria, Luxemburg şi Elveţia. România intră în categoria ţărilor cu o intensitate scăzută. Motiv pentru care cele aproximativ 40 de cazuri înregistrate până în acest moment nu reprezintă, în opinia Ministerului Sănătăţii, un pericol de epidemie.
Din numărul total al victimelor gripei, mai mult de jumătate sunt copii. În opinia profesorului Koos van der Velden, preşedinte al EISS, citat de Medicalnewstoday.com, „70% dintre pacienţii diagnosticaţi cu virusul gripal sunt copii sub 14 ani.“
Vaccinul, mai ieftin ca tratamentul
În opinia conf. dr. Adrian Streinu Cercel, din cadrul Institutului de Boli Infecţioase prof. dr. „Matei Balş“, singura modalitatea de a lupta împotriva virusului este de a ne vaccina. „În condiţ iile în care au fost deja vaccinaţi împotriva gripei peste 3.100.000 de români şi sunt pregătite alte 3.700.000 de vaccinuri, putem spune că pericolul unei epidemii este foarte redus. Cu acest stoc de vaccinuri România a atins un record ce va servi ca instrument pentru a limita la maximum numărul cazurilor de gripă.“
În cadrul conferinţei de presă susţinute de ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, pe 25 ianuarie, a fost subliniat faptul că cele 40 de cazuri gripă nu constituie motiv de îngrijorare. „Specialiştii afirmă că nu se poate vorbi în România despre o epidemie de gripă, ci de focare locale, focare izolate în Bucureşti, Constanţa, Galaţi şi Iaşi“, a adăugat Nicolăescu.
Cu privire la acest aspect, doctorul Cercel a adăugat că cele 40 de cazuri de gripă constatate până acum plasează România în categoria ţărilor cu cel mai mic număr de persoane diagnosticate cu acest virus.
În acelaşi timp, medicii încurajează populaţia să apeleze la vaccinul antigripal. Chiar dacă preţul acestuia poate ajunge în farmacii şi la 40 de lei, el este mult mai mic decât costurile medicamentelor şi tratamentelor necesare unei persoane diagnosticate cu gripă. În acelaşi timp, complicaţiile ulterioare pot predispune persoana la pneumonii şi la alte afecţiuni cronice.
Luptăm cu o nouă tulpină de virus
Noutatea acestui sezon de gripă vine de la noua tulpină care stă la baza virusului. „Solomon Island este tulpina dominantă în acest an. Schimbă rile frecvente ce se produc la nivelul evoluţiei virusului permit o alternare a mai multor tulpini.
În fiecare an, în luna martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), pe baza studiilor de laborator, anunţă care va fi tulpina dominantă în următorul sezon. În acest context, toţi producătorii de vaccinuri antigripale sunt obligaţi să-şi adapteze produsele în funcţie de recomandările venite de la OMS.
Vaccinurile sunt de regulă rezistente la trei tipuri de tulpini. Astfel, nu există pericolul ca acestea să fie incompatibile cu tulpinile active şi să nu protejeze populaţia“, a mai adăugat conf. dr. Cercel.
RECOMANDARE Avantajele vaccinului antigripal:
> reduce posibilitatea de contaminare cu virusul gripal;
> diminuează numărul cazurilor de pneumonie, la care sunt expuşi în principal bătrânii şi copiii bolnavi de gripă;
> are un număr redus de contraindicaţii;
> în cazurile rare de alergii, acestea se produc ca fenomene de scurtă durată, care dispar în aproximativ două zile.