Grevă înecată în foame

Grevă înecată în foame Sursa foto: Arhiva EVZ

Au trecut deja trei săptămâni de când majoritatea lucrătorilor din învățământul românesc se află în grevă. Cele mai multe școli din România sunt închise. Elevii, în marea lor majoritate, stau acasă. O vacanță prelungită, pe care nu și-au dorit-o, mai ales cei din anii terminali, care nu știu acum dacă mai pot da examen de admitere la liceu sau dacă își vor da examenul de Bacalaureat.

Vineri a avut loc ultima rundă de convorbiri între liderii de sindicat din învățământ și guvernanți. Nu s a ajuns la niciun fel de concluzie. Oferta celor de la putere a fost refuzată de către oamenii din stradă. Greva continuă! Școlile rămân în continuare închise. Elevii rămân acasă, iar cei din anii terminali nu știu dacă își vor da examenele, sau nu. În mediul online a început să circule chiar o glumă, despre relația dintre profesori și guvernanți. Ea sună cam așa: ”Dacă nu i-ați lăsat corigenți și repetenți la timp, acum vedeți ce vă fac”?

Zicerea aceasta ascunde în ea un omor amar, care pleacă de la un adevăr amar. Cu cine negociază profesorii,  oameni care au făcut  carte la viața lor?.  Foarte mulți dintre ei au una sau două facultăți. Au masterate și chiar doctorate. Cine se află, din partea guvernanților, în fruntea  mesei negocierilor? Nicolae Ciucă, un Moș Teacă incapabil să articuleze o frază întreagă fără să repete vreo douăzeci de ori ”ăăă…ăăă…ăăă”.

În ceea ce privește lucrarea lui de doctorat, presa a afirmat, cu argumente destul de solide, că a fost plagiată. Alături de el, sunt oamenii lui Marcel Ciolacu. Ciolacu a intrat la facultate în anul 1991. La Facultatea de Drept, dar nu la vreo universitate cu tradiție, ci la Universitatea Ecologică. Aici este însă o problemă.  Facultatea absolvită de domnul Ciolacu a primit o autorizație provizorie de funcționare abia în 1995. Adică anul în care domnul Ciolacu a terminat facultatea.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu alte cuvinte, facultatea de drept absolvită de domnul Ciolacu la privat, în timpul studenției domniei sale, nu există. Sau exista, dar n-aveai ce face cu diploma de la ea. La locul de muncă sau în societate, vorbesc. În privat, îi puteai găsi o întrebuințare.

Ba chiar în anul în anul 2010, această facultate a fost acuzată că emite diplome false. Nu s-a făcut nicio cercetare pe tema asta, așa că totul a rămas baltă.  Și încă ceva. Universitatea Ecologică unde a studiat liderul PSD  a fost clasată în categoria universităților ”Centrate pe educație”, adică în categoria a treia. Iar multe programe universitare de la ea au fost încadrate în categoria ”E„. Adică ultima.

Cu ei negociază profesorii, cei care au făcut facultăți acreditate, care au făcut masterate adevărate, care au făcut doctorate adevărate. Care au făcut carte pe bune, adică.

Să ne mire că nu se înțeleg? Să ne mire că nu cad la niciun  fel de învoială ? Păi dacă nu vorbesc aceeași limbă, n-au cum să cadă la niciun fel de înțelegere. Dacă un profesor sau învățător, indiferent de gradul său didactic, ar vorbi de la catedră cum vorbește Ciucă, vă asigur că a doua zi părinții și-ar retrage copiii din acea clasă. I-ar muta fie în altă clasă, fie la altă școală.

De asemenea, dacă la catedră ar apărea domnul Ciolacu, având în CV distinsele sale studii la Universitate Ecologică, sigur că s-ar întâmpla același lucru. Părinții și-ar lua copii și i-ar muta în altă parte.

Așadar, greva continua. Profesorii sunt deciși să nu dea niciun pas înapoi. Guvernanții, la rândul lor, stau cu mâinile în șolduri și se uită pe geam la manifestanți.

Să vedem în continuare ce n-au înțeles, după părerea mea, guvernanții

La început, această mișcare sindicală părea că are un singur scop: creșterea salariilor profesorilor. Și poate că așa a și fost în prima săptămână de grevă. Profesorii cereau doar salarii decente pentru munca extraordinar de importantă pe care o depun în folosul întregii societăți.  Nu s-au înțeles nici atunci.

Pentru că acum trei săptămâni, la fel ca și acum, profesorii și guvernanții vorbeau limbi diferite. În această ultimă săptămână de grevă, revendicările profesorilor nu mai sunt doar salariale. Revendicările profesorilor merg mult mai departe decât veniturile din buzunarele lor. Profesorii cer acum respectarea legii. O lege pe care tot ei, guvernanții, au dat-o. Și anume, să se aloce pentru învățământ 6 la sută din PIB. Vor spune că n-au. Păi atunci când au venit în fruntea bucatelor și au promis marea cu sarea, atunci când  ei au votat legea asta cu șase la sută, nu știau că n-au?

Profesorii cer acum ca școlile să nu mai constituie un pericol pentru elevi. Să nu mai cadă tavanele peste bănci, că numai bunul Dumnezeu a făcut ca atunci când s-au întâmplat aceste evenimente, să fie week-end, când școala era goală. Pentru că altfel ar fi fost striviți zeci de copii, împreună cu profesorul lor. Profesorii cer acum ca școlile să aibă apă curentă și să nu mai aibă toaletă în fundul curților. Profesorii cer acum ca școlile să fie sigure, atât pentru ei, cât și pentru elevi. Să fie eradicată violența. Așadar, revendicări care nu privesc doar buzunarele profesorilor, ci revendicări care ne privesc pe fiecare dintre noi, pentru că fiecare dintre noi avem pe cineva, o rudă sau un apropiat, la școală.

Să vedem acum cum încearcă guvernanții să oprească această grevă

În niciun caz prin satisfacerea revendicărilor manifestanților. Ofertele pe care le-au făcut sunt, cel puțin așa afirmă profesorii, de neacceptat.

Și atunci, cei de la putere au recurs la o metodă absolut samavolnică de a opri această grevă. Aceea de a o îneca în foame. Ce transmite ministrul Învățământului către inspectoratele școlare județene? ”Vă rugăm să vă asigurați că drepturile salariale aferente lunii mai 2023 sunt corect calculate și în concordanță cu documentele din care rezultă atât prezența la unitatea de învățământ, cât și desfășurarea activităților prevăzute în fișa postului conform legii. Astfel, statele de plată a salariilor se întocmesc având la bază timpul efectiv lucrat. Inspectoratele școlare județene, la validarea statelor de plată a salariilor, vor verifica respectarea întocmirii corecte a acestora de către unitățile de învățământ preuniversitar de stat, pe baza timpului efectiv lucrat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.”

Lăsând de-o parte ”curul” din ultima frază (”cu respectarea”), această atenționare pe care o face ministerul  se bazează pe niște prevederi legale. Cei aflați în grevă, nu pot fi plătiți cu salariu pe perioada respectivă.

Acum ați înțeles care este tactica guvernanților? Trag de timp primindu-i din când în când pe profesori la Palatul Victoria și făcându-le oferte de neacceptat. După care îi amenință că dacă vor mai rămâne în grevă, nu-și vor mai lua lefurile și nu vor mai avea cu ce să achite ratele la bancă, utilitățile pe care tot ei le au scumpit și  nu vor mai avea ce pune pe masă copiilor. Pentru că sunt multe familii în care atât tatăl, cât și mama sunt cadre didactice.

O a doua modalitate prin care guvernanții încearcă să înece această grevă este una, după părerea mea, mai mârșavă decât prima. Anume asmuțirea  elevilor împotriva profesorilor. Mai ales pe cei din anii terminali, precum și pe părinților acestora. Ce a emis doamna Ligia Deca, ministrul Învățământului, la sfârșitul acestei săptămâni? Că probele de competență de la Bacalaureat au fost amânate, iar înscrierile la examenele naționale au fost prelungite.

Care sunt perspectivele? Cred că nimeni nu poate la ora asta să facă o predicție corectă. Premierul Ciucă a spus că demisionează vineri. N-a făcut-o, pretextul că s-a întâlnit cu  liderii de sindicat ai profesorilor. A promis că va demisiona luni. Ei și?!  Nicolae Ciucă va fi înlocuit de Marcel Ciolacu. Va fi cu adevărat o schimbare? Că bine îi spune rotativă și nu schimbare. Probabil că din discursuri vor lipsi acei mulți gângavi ”…ăăăă…” Conținutul însă, va fi același.

Vor ceda profesorii pentru că nu vor mai avea ce pune pe masă copiilor și achita ratele la bancă? Ori guvernanții vor rămâne repetenți la capitolul învățământ?