Ligia Deca a fost contrazisă de jurnaliști. Ministrul Educației face confuzie între actele normative
- Andra Puiu
- 9 iunie 2023, 13:07
Ligia Deca a fost contrazisă de jurnaliști, după ce ministra Educației a făcut confuzie între actele normative. Memorandumul aproba de Guvern poate fi atacat în instanță de cadrele didactice.
Ligia Deca a susținut că Declarația privind politica de salarizare a personalului din sistemul naţional de învăţământ este un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Ministrul Educației a fost contrazis de jurnaliști, care i-au demonstrat că doar hotărârile și ordonanțele de Guvern sunt acte normative. Fostul consilier pe Educație al președintelui Klaus Iohannis a declarat ulterior că Guvernul își asumă o serie întreagă de decizii importante prin Memorandumul anunțat de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu.
„Grila de salarizare se asumă prin legea salarizării care se află în negociere la Ministerul Muncii. Angajamentul dorit de dascăli într-o formă oficială publicată în Monitorul Oficial e inclus în acest memorandum. E un angajament politic, semnat de premier, ministrul Educației, al Finanțelor, Muncii. Valoarea cuvântului dat și a semnăturii unui ministru rămâne valabilă”, a declarat Ligia Deca.
Ministrul Educației a fost întrebat dacă Memorandumul poate fi atacat în instanță, după ce sindicatele au arătat că există această posibilitate deoarece este vorba de un act declarativ. Ligia Deca a susținut că soluțiile pentru ca greva să fie oprită nu se află în instanță, ci „în onoarea cuvântului dat”. De asemenea, șeful din Educație consideră că doar prin dialog poate fi rezolvată criza din Educație. Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, a intervenit în discuția cu jurnaliștii și a repetat declarațiile făcute de Ligia Deca.
Memorandumul din Educație poate fi atacat în instanță
Fostul şef Curții Constiuționale a României, Augustin Zegrean , a declarat că prin acest Memorandum Guvernul a făcut doar o serie de promisiuni. De asemenea, specialiștii în Drept au explicat că acest document nu are nicio valoare din punct de vedere legal și că este doar un act intern al Guvernului. Mai mult decât atât, experții au subliniat că acest de documente au fost încălcate în trecut chiar de Guvern.
„Mai bine îi spuneau «promisiune» și îl publicau așa, că tot aia era. În baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile. Guvernul nu-și asumă riscul să dea o ordonanță, pentru că se teme că, dacă nu respectă, o să fie dat din nou în judecată”, a explicat Augustin Zegrean.
Premierul Nicolae Ciucă a explicat, în timpul ședinței de Guvern de joi, 8 iunie, că în Monitorul Oficial va apărea o declarație prin care PSD și PNL își asumă un angajament politic. „Ministrul Muncii, Marius Budăi, a confirmat că va exista o declarație care se va publica în Monitorul Oficial, având în vedere că regulamentul legal privitor la memorandumuri prevede că acest tip de act nu se publică în MO”, a spus Nicolae Ciucă.
Când se va termina greva din Educație
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a declarat că ar fi fost mulțumit dacă Guvernul ar fi aplicat integral grila de salarizare a personalului din sistemul național de învățământ. Liderul de sindicat a mai adăugat că profesorii au fost cei care au declanșat greva și tot ei sunt cei care decid când se va încheia. De asemenea, Nistor susține că Guvernul ar fi trebuit să ia aceleași măsuri pentru cadrele didactice precum a făcut în cazul medicilor.
„Pe mine, sincer să fiu, m-ar fi mulţumit aplicarea în integralitate a grilei de salarizare. Aşa cum s-a procedat pentru medici, aşa ar fi trebuit să se procedeze şi pentru salariaţii din învăţământul preuniversitar”, a declarat Nistor. Președintele sindicatului „Spiru Haret” a mai adăugat că profesorii i-au transmis că greva va continua și vineri, 9 iunie, iar un protest de amploare va avea loc în București.
Marius Nistor nu crede în promisiunile făcute de Guvern
Liderul de sindicat a mai adăugat că statul român ar fi trebuit să identifice sursele de finanțare necesare pentru ca toate creșterile salarile să fie acoperite. Nistor a subliniat că aceste majorări sunt „atât de necesare”. În ceea ce privește promisiunile făcute de Guvern față de profesori, președintele sindicatului „Spiru Haret” este sceptic și susține că în România nu poți avea încredere nici în legi.
„În România nu poţi avea încredere nici în respectarea unei legi, pentru că legile au fost prorogate, cel puţin acele articole care prevedeau finanţarea sistemului de învăţământ preuniversitar şi nu numai. Dar de undeva va trebui să începem, pentru că, indiferent ce se va întâmpla, tot politicienii sunt aceia care vor lua nişte decizii legate de salarizarea decentă în sistemul de învăţământ şi noi trebuie să îi determinăm să ia acele decizii”, potrivit News.ro.