Greva foamei în numele tatălui ucis de Securitate

Greva foamei în numele tatălui ucis de Securitate

Ora prânzului în zona Piața Amzei din București. Este momentul când puștanii chiulangii agață fetele înfometate la o pizza, iar Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, îl roagă telefonic pe Andrei Ursu, aflat în sediul Grupului de Dialog Social din piață, să iasă din greva foamei.

Asta după ce l-a ignorat un an pe fiul desidentului din perioada comunistă, Gheorghe Ursu. Prin protestul său, Andrei Ursu cere redeschiderea anchetei în cazul decesului tatălui său din 1985.

Bătut cu bocancii

El crede că vinovat de tortura la care a fost supus Gheorghe Ursu este fostul maior de Securitate, Marin Pârvulescu. În schimb, procurorii militari și civili au refuzat să deschidă ancheta.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu ies din greva foamei până nu primesc un răspuns în scris de la Ministerul Justiției privind acest caz. Eu vreau doar ca dosarul privind implicarea lui Pârvulescu să fie trimis în instanță, iar judecătorii vor decide. Nu mai vreau să fiu amânat. Cercetarea împotriva lui Pârvulescu s-a terminat în 2003, dar dosarul nu a fost trimis în judecată”, îi răspunde grevistul lui Cazanciuc. Andrei Ursu a intrat, de ieri, de la ora 9.00, în greva foamei. Gheorghe Ursu a fost unul dintre disidenții im por tanți în timpul regimului Ceaușescu. A fost torturat și bătut cu bocancii în stomac, așa cum reiese din informațiile de la Consiliul Național al Studierii Arhivelor Securității.

Judecătorii i-au găsit vinovați pentru moartea sa pe Marian Clită, coleg de arest, și pe foștii colonei Tudor Stănică, șef al Direcției de Cercetări Penale, și Mihail Creangă, şef al arestului Miliţiei Capitalei.