Alegerile alimentare pot fi influențate de cantitatea și calitatea somnului pe care l-ați avut, iar somnul poate fi afectat de alimentele pe care le mâncați. Dr. Greg Potter dezvăluie care sunt alimentele care ne pot împiedica să avem un somn odihnitor.
Dr. Potter recomandă să reduci consumul de alcool din cursul zilei. „ Alcoolul perturbă somnul în mai multe moduri. Alcoolul îți schimbă structura somnului, reducând capacitatea de a obține suficient somn. Alcoolul sporește urinarea, ceea ce te poate face să te trezești mai des în timpul nopții. Alcoolul este un relaxant muscular și poate exacerba problemele respiratorii legate de somn, cum ar fi sforăitul sau apneea în somn.”
„Renunțați la cofeină cu cel puțin nouă ore înainte de culcare”, avertizează doctorul Potter. „De asemenea, puteți încerca să înlocuiți cafeaua și ceaiul cu alternative decofeinizate. Cei mai mulți dintre noi consumă o cantitate substanțială de cofeină sub formă de cafea, ceai și ciocolată”.
De asemenea, oamenii mănâncă multe alimente pe care le este dificil să le digere precum alimentele grase, picante și băuturile bogate în carbohidrați fermentabili care includ lactoză în lapte și fibre cum ar fi ceapa, prazul sau lintea. „Este bine să consumi alimente precum pizza, burgeri, chipsuri și înghețată cu moderație, dar și să le consumi cât mai devreme în timpul zilei pentru ca organismul să le poată digera”, explică dr. Potter.
Masa copioasă
„S-ar putea să descoperi că, dacă ai o masă foarte copioasă imediat înainte de culcare, îți va fi greu să dormi bine și s-ar putea să te confrunți cu probleme precum refluxul de acid.” Dr. Potter susține că este relevant să nu mănânci zahăr cu cel puțin trei ore înainte de culcare pentru a-ți putea controla glicemia.
Melatonina este hormonul nostru care ne ajută să adormim mai rapid. „Acest hormon le spune celulelor din corpul tău că este noapte. Acest lucru reduce cantitatea de insulină eliberată de pancreas, hormonul de curățare a zahărului. Controlul zahărului din sânge este important pentru multe aspecte ale sănătății, inclusiv cea a pancreasului și a creierului”, potrivit The Sun.