"Greii" fotbalului, la judecată

"Greii" fotbalului, la judecată

Opt dintre cei mai importanţi impresari şi proprietari de cluburi din România vor ajunge în faţa instanţei pentru prejudicii de peste 11.500.000 $.

Opt dintre cei mai importanţi impresari şi proprietari de cluburi din fotbalul românesc au fost trimişi în judecată, ieri, pentru ilegalităţile pe care le-ar fi comis în cazul transferurilor a 12 fotbalişti români în străinătate. Gheorghe Copos, fost patron al clubului Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director la Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedintele Gloriei Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost impresar, Gheorghe Neţoiu, fost acţionar la Dinamo, alături de impresarii Ioan şi Victor Becali şi de Cristian Borcea, preşedinte executiv al echipei din Ştefan cel Mare, vor ajunge în faţa magistraţilor Curţii Supreme.   Cei opt „grei“ sunt acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Concret, potrivit DNA, ei ar fi păgubit patru cluburi de fotbal cu peste 10.000.000 de dolari şi statul cu aproape 1,5 milioane de dolari, întrucât nu au declarat sumele reale obţinute din „vânzarea“ fotbaliştilor. O parte din banii obţinuţi astfel ar fi fost „spălaţi“ apoi prin intermediul unor firme offshore.   Procurorii i-au scos de sub urmărire penală pe fostul preşedinte executiv al clubului Dinamo Mircea Stoenescu şi pe fostul impresar Sică Puşcoci. Pe de altă parte, actualul preşedinte al Consiliului de Administraţie de la Dinamo Bucureşti, Nicolae Badea, rămâne în vizorul procurorilor. Aşa reiese din rechizitoriul trimis judecă- torilor de anchetatorii anticorupţie care bănuiesc că Badea ar fi avut cunoştinţă de unele ilegalităţi. Cele mai multe nereguli, la Dinamo   Potrivit documentului, majoritatea transferurilor verificate au fost făcute de Dinamo. Este vorba despre plecarea lui Cosmin Contra şi Bogdan Mara la Deportivo Alaves, în 1999, respectiv 2001, despre transferul lui Paul Codrea la Genoa, în acelaşi an, de cel al lui Florin Cernat la Dinamo Kiev, urmate de plecarea lui Nicolae Mitea la Ajax Amsterdam, în august 2003.

Şi în cazul transferului lui Dan Alexa la Guoan- Beijing (China), „parafat“ în iunie 2004, şi al lui Adrian Mihalcea la Chunam Dragons (Coreea de Sud), în iulie 2005, procurorii au descoperit mari probleme. Alte transferuri vizate au fost cele ale lui Cristian Dulca, de la Rapid la clubul sud-coreean Pohang Steelers; Iulian Arhire, de la Oţelul Galaţi la Pohang Steelers din Coreea de Sud; Ionel Ganea, de la clubul de fotbal Gloria Bistriţa la VfB Stuttgart; Lucian Sînmărtean, de la Gloria Bistriţa la clubul grec Panathinaikos Atena şi de plecarea lui Florin Bratu de la Rapid la Galatasaray Istanbul.

TUPEU DE BIŞNIŢAR

Ne puteți urmări și pe Google News

Becali: „Dacă n-ai dosar, nu eşti băgat în seamă!“

Numele grele din „lotul evazioniştilor“ susţin că nu se tem de judecată şi nici de faptul că ar putea înfunda puşcăria. Victor Becali, Gică Popescu, Cristi Borcea şi Jean Pădureanu au oferit ieri declaraţii aproape identice.   Gică Popescu a avut puterea să recunoască faptul că dosarul îi afectează imaginea: „Îmi pare bine că s-a ajuns aici. În instanţă voi arăta că sunt nevinovat. Acolo am posibilitatea să mă apăr. Într-adevăr, sună cam urât «inculpat Gheorghe Popescu», dar n-am emoţii, se va termina cu bine“. „Lumea se scufundă şi ei mă cercetează!“

Victor Becali a încercat din răsputeri să nege acuzaţiile. „Care e problema că am fost trimişi în judecată? N-are de ce să-mi fie frică. Nici mie, nici lui Giovani (n.r. - Ioan Becali, fratele său). În dosarul ăla sunt numai bazaconii. Ce, nu mai pot eu să fac afaceri fiindcă există acest dosar în care scrie că sunt inculpat? Şi preşedintele ţării a fost anchetat. Uitaţi-vă câţi membri ai guvernului au dosare! În ziua de azi, dacă nu ai dosar, nu eşti băgat în seamă. Acum asta e întrebarea la modă: «Câte dosare ai?». Au ajuns nişte procurori să reclame banii care, cică, ar fi dispărut din conturile lui Dinamo. Ce, e DNA-ul acţionar la Dinamo?“, ne-a declarat Victor Becali. „E o tâmpenie! Lumea se scufundă şi ei mă cercetează pe mine!“, s-a răţoit şi George Copos, fostul patron al Rapidului.

„Foarte bine că am fost trimis în judecată. Aşa se va elucida totul. Eu mă ştiu curat“, s-a umflat în pene dinamovistul Cristi Borcea. „Sunt nevinovat, dar las justiţia să vorbească. Am acte care dovedesc totul“, s-a apărat şi Jean Pădureanu, preşedintele de la Gloria Bistriţa.   Olandezul Versluis a colaborat

Potrivit unor surse judiciare, una dintre piesele de rezistenţă ale dosarului instrumentat de DNA este declaraţia avocatului olandez Johan Versluis, patron al mai multor firme din Olanda prin care fraţii Ioan şi Victor Becali au rulat sume importante de bani. La audieri, Versluis le-a explicat, în detaliu, anchetatorilor modul de operare al fraţilor Becali. Din conturile firmelor olandezului, banii plecau în bănci din Gibraltar, Luxemburg sau Elveţia, pentru ca, în final, să ajungă în conturile lui Victor Becali din România. (Octavian Cojocaru, Cristi Ciupercă)