Grecii întorc spatele Bruxelles-ului Scenariile posibile

Grecii întorc spatele Bruxelles-ului Scenariile posibile

Mai mult de 10 milioane de greci erau așteptați, ieri, la urne, pentru a-și exprima opțiunea legată de acceptarea sau respingerea planului de reforme al creditorilor externi. Prezența la vot a fost de 65%. După numărarea a 15% din voturi, aseară la închiderea ediției, 60,29% dintre alegători au votat „Nu”, iar 39,71% au ales „Da”

Potrivit presei internaționale, guvernul de la Atena se pregătea, aseară, de remaniere, indiferent de rezultatul votului. Zvonurile spuneau că în locul ministrului de Finanțe, Yanis Varoufakis, ar urma să fie numit Yannis Stournaras, actualul guvernator al Băncii Greciei, fost ministru de Finanțe. Iar actualul ministru al Economiei, Giorgios Stathakis, ar urma să conducă un guvern tehnocrat, dacă Tsipras demisionează.

Varoufakis anunțase că își dă demisia dacă grecii spun „Da” la referendum.

Guvernul cerea „Nu”

Ne puteți urmări și pe Google News

Executivul de la Atena le-a cerut oamenilor să voteze „Nu”, dar cei din tabăra opusă au avertizat că acest rezultat ar putea conduce la ieșirea țării din zona euro și poate chiar din UE.

„Nimeni nu poate ignora voința poporului”, a spus premierul Alexis Tsipras, după ce a votat, ieri, cu un zâmbet larg pe față, în prezența a 100 de jurnaliști. Și ministrul de Finanțe, Varoufakis, a descris referendumul ca fiind „un moment sfânt, care dă speranța că moneda euro și democrația pot co-exista”.

Creditorii internaționali au tras un semnal de alarmă că decizia de a nu accepta condițiile lor ar opri finanțarea, vitală pentru Grecia, și ar conduce la Grexit, o ieșire haotică din zona euro.

Termenul limită pentru un împrumut a expirat marți, iar Grecia a pierdut 1,6 miliarde de euro de la FMI.

Scenariul 1- „Da”

Dacă grecii votează „Da”, va fi eliberat un al treilea pachet de împrumut, în câteva săptămâni, deși Grecia va trebui să-și formeze un nou guvern în același timp. Unii politicieni au propus formarea unui executiv de unitate națională, pro-european, cu partidele care au susținut votul „Da”. Oficialii europeni s-ar reuni, probabil foarte curând, pentru a decide pașii următori. Este posibil ca Grecia să obțină 3,3 miliarde de euro din profiturile băncilor centrale, pentru achizițiile de obligațiuni - bani puși deo parte pentru a-l doilea împrumut, dar apoi luați de pe masa negocierilor, în 30 iunie.

Interes crescut pentru media internațională, fiind acreditați 325 de ziariști, 99 de fotografi și 272 de membri ai echipelor tv

Scenariul 2 - „NU”

Grecia nu va părăsi zona euro peste noapte, ar urma câteva săptămâni în care cresc presiunile pentru a începe printarea propriilor bancnote. Băncile grecești nu pot îndeplini cerințele Băncii Centrale Europene, pentru a avea acces la fondurile de asistență de urgență, iar guvernul va rămâne fără fondurile necesare plății datoriilor și angajaților.

Cum s-a votat

Într-o declarație comună, 246 de profesori de economie de la universitățile elene au susținut votul „Da”, acceptarea planului creditorilor. „Este un moment crucial pentru țara noastră și trebuie să demonstrăm coeziune națională, pentru a ne păstra poziția în zona euro și în UE, pentru a ne recâștiga credibilitatea în comunitatea internațională”, se arată în document. Cele două partide din coaliția guvernamentală, partidul stângii radicale, Syriza, al lui Alexis Tsipras, și dreapta suverană, ANEL, au susținut votul „Nu”, la fel și neonaziștii formațiunii Zori Aurii. Votul „Da” a fost susținut de formațiunile din opoziție: Noua Democrație (dreapta), PASOK (centru-stânga) și To Potami (centru-stânga). Partidul Comunist (KKE) a cerut un vot nul.