Grecii ar putea fi iertaţi de vâzarea insulelor

Grecii ar putea fi iertaţi de vâzarea insulelor

Grecia şi creditorii săi internaţionali ar putea accepta o reducere a ţintelor de privatizare pentru următorii trei ani, a anunţat marţi publicaţia elenă "Kathimerini", preluată de Agerpres.

Grecia va trebui să obţină 8,8 miliarde de euro din vânzarea de active şi din concesiuni, până la sfârşitul lui 2015, susţine ziarul elen, faţă de 19 miliarde de euro cât era prevăzut în acordul cu UE şi FMI. În schimb va fi menţinut obiectivul ca Grecia să obţină venituri din privatizare de 50 miliarde de euro într-o perioadă de timp mai mare.

"Ne aşteptăm că va fi nevoie de mai mult timp pentru a atinge ţinta de 50 miliarde de euro", susţine "Kathimerini".

Autorităţile elene au de gând să vândă participaţii la Hellenic Petroleum, cea mai mare companie de rafinare din Grecia, la porturile din Pireu şi Salonic, la compania de apă Thessaloniki Water şi la compania Larco, unul din cei mai mari producători de nichel din lume. De asemenea, Grecia are de gând să caute investitori pentru cel mai mare aeroport din Atena, pentru autostrada Egnatia şi pentru mai multe aeroporturi regionale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Privatizările sunt o componentă cheie a planurilor Greciei de a-şi rambursa datoriile. Potrivit acordurilor de asistenţă convenite cu UE şi FMI, Grecia s-a angajat să strângă 19 miliarde de euro din privatizări până în 2015 şi aproximativ 50 de miliarde de euro până în 2020. Cu toate acestea, până în luna mai a acestui an Grecia a strâns doar 1,6 miliarde de euro.