Uniunea Europeană ar trebui să integreze toate cele șase state din Balcanii de Vest până în anul 2033. Inițiativa îi aparține premierului grec Kyriakos Mitsotakis. În opinia sa, un astfel de demers ar fi un pas necesar, în contextul creșterii influenței Rusiei și Chinei în zonă.
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că Uniunea Europeană ar trebui să integreze toate cele şase naţiuni din Balcanii de Vest până în 2033. Potrivit spuselor sale, un astfel de pas ar fi îndrăzneț dar absolut necesar, după cum relatează agenția de presă Reuters. Un summit UE – Balcanii de Vest este programat pentru 23 iunie.
„Mesajul meu de astăzi este clar: în conformitate cu criteriile stabilite, să oferim integrarea tuturor Balcanilor de Vest în UE până în 2033 - un calendar ambiţios, dar realizabil. Acesta este demult întârziat”, a spus Mitsotakis.
Premierul grec este de părere că invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat necesitatea ca Uniunea Europeană să atragă de partea sa Muntenegrul, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia şi Kosovo. O astfel de decizie ar contracara influenţa rusă şi chineză, care este în creştere în regiune. Iobține o astfel de apropiere este nevoie ca aceste state să capete statutul de membru al UE sau să facă parte dintr-o comunitate alternativă.
Mitsotakis a reiterate aceste aspecte într-un articol publicat în Politico înaintea unui summit în Grecia al Procesului de Cooperare din Europa de Sud-Est (SEECP). În acest context, cancelarul german Olaf Scholz, care începe vineri un turneu de două zile în Balcanii de Vest, este aşteptat să se deplaseze în oraşul Salonic din nordul Greciei pentru un dineu cu cei 13 participanţi la SEECP. Lor li se va alătura preşedintele Consiliului European, Charles Michel.
Grecia susține integrarea Balcanilor de Vest
Premierul grec a precizat că UE trebuie să demonstreze că atunci când „stabileşte o viziune, are intenţia şi capacitatea de a o urma”.
Iar viziunea aderării Balcanilor de Vest la UE a devenit „neclară, estompată pentru cetăţeni frustraţi şi dezamăgiţi”. Aceasta în condițiile în care extinderea UE a stagnat în ultimii ani din cauza preocupărilor de securitate, guvernanţă şi migraţie, a declarat el.
„Primul pas trebuie să fie o decizie în două săptămâni la Bruxelles pentru a debloca drumul Macedoniei de Nord şi Albaniei”, a precizat el.
Iniţiativa lui premierului grec subliniază modul cum încearcă Grecia să-şi sporească rolul în Balcani. Aceasta în contextul în care abia a ieșit dintr-o criză financiară care i-a pătat imaginea după cum notează Reuters.