Grecia și creditorii: fiecare cu propunerea lui la judecata Europei

Grecia și creditorii: fiecare cu propunerea lui la judecata Europei

Cu doar câteva zile înainte de termenul-limită al falimentului, taberele rămân despărțite de divergențe grave. O rezolvare a crizei nu pare posibilă în afara unei decizii politice a Uniunii Europene și a FMI

Reprezentanții Greciei și ai creditorilor săi internaționali (Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional) nu au reușit să ajungă la un acord în ceea ce privește condițiile pe care Atena trebuie să le respecte pentru a putea beneficia de ultima tranșă de 7,1 miliarde de euro din programul de susținere financiară de 240 de miliarde.

Drept urmare, cele două părți au trimis Eurogrupului (reuniunea miniștrilor de Finanțe ai țărilor din Zona Euro) propuneri separate, informează Bloomberg.

Creditorii sunt exasperați

Ne puteți urmări și pe Google News

Strategia creditorilor reflectă exasperarea faţă de refuzul premierului elen Alexis Tsipras de a face mai multe compromisuri în privinţa reformelor esenţiale în domeniul pensiilor, pieţei muncii, salariilor şi taxelor.

Deși Atena a venit cu propuneri care să aducă la buget suma suplimentară cerută de creditori, aceștia nu sunt mulțumiți de structura acestora. Astfel, ei nu acceptă creșterile de taxe propuse de guvernul lui Alexis Tsipras, neavând încredere în capacitatea acestuia de a colecta aceste taxe la buget.

Drept urmare, creditorii solicită Atenei reduceri masive de cheltuieli, lucru considerat inadmisibil de Tsipras și de partidul său, Syriza, care au câștigat acum mai puțin de un an alegerile din Grecia tocmai datorită unui puternic mesaj anti-austeritate.

Fără rezultat

Reuniunea Eurogrupului s-a terminat joi fără nici un rezultat. Ministrul grec de Finanțe, Yannis Varufakis, a anunțat că discuțiile între miniștrii Eurogrupului vor continua în zilele următoare. Premierul Tsipras a solicitat pentru joi seara târziu un summit de urgență al șefilor de state și guverne din Zona Euro.

Ceasul falimentului ticăie periculos pentru Grecia. Aceasta trebuie să achite 1,6 miliarde de euro către FMI până pe 30 iunie.

Însă Atena are vistieria goală. Fără o deblocare a tranșei de 7,1 miliarde de euro, ea nu are resurse de achitare a datoriei și ar intra în incapacitate de plată. Un faliment al Greciei s-ar putea solda cu ieșirea acesteia din Zona Euro și chiar din UE, cu consecințe geostrategice incalculabile.