Grecia se teme: „Turcia ne va ataca, veţi permite acest lucru?”

Sursa: Dreamstime.com

După declaraţia ministrului de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, Grecia a început să se teamă. Un jurnalist grec i-a adresat o întrebare purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, legată de declaraţiile ministrului Çavuşoğlu.

Într-o declaraţie, ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, s-a referit la exerciţiile militare organizate de Grecia  pe Insula Lesbos, care are statut demilitarizat, conform Tratatului de Pace de la Lausanne din 1923 şi Insula Rodos, cu acelaşi statut, conform Tratatului de Pace de la Paris din 1947

Ministrul Çavuşoğlu a spus: "Grecia să nu uite că 'cine seamănă vânt culege furtună'. Dacă nu vrei pace, şi noi vom face ceea ce trebuie într-o noapte, pe neaşteptate". Reacţia Atenei faţă de această declaraţie a fost una puternică. 

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a făcut unele evaluări în cadrul conferinţei de presă şi a precizat că articolele care impuneau unele condiţii restrictive pentru vânzarea către Turcia a avioanelor F-16 au fost eliminate la ultima lectură din bugetul pentru apărare şi că SUA doresc să răspundă necesităţilor de apărare ale Turciei, un aliat important în cadrul NATO. 

Price a adăugat: "Bineînțeles, încercăm să oferim Turciei capabilităţile de apărare de care are nevoie pentru a-şi continua rolul de aliat important în NATO". 

 "Turcia ne va ataca, veţi permite acest lucru?"

Răspunzând întrebării unui jurnalist grec "Ieri, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că vor ataca Grecia. Veţi permite acest lucru?", Ned Price a spus: "Dorim ca orice dispută între aliaţii din NATO să se rezolve pe cale diplomatică. Grecia este un aliat important. Turcia este un aliat important".

 Ce a spus ministrul Çavuşoğlu?

După întâlnirea cu ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a organizat o conferinţă de presă. După declaraţiile comune, ministrul Çavuşoğlu a răspuns întrebărilor jurnaliştilor şi legat de exerciţiile militare ale Greciei din Rodos şi Lesbos, insule care au statut demilitarizat, a declarat: "Din păcate, Grecia continuă provocările. Nu este posibil să nu reacţionăm faţă de această situaţie. Ceea ce a supărat foarte tare Grecia sunt scrisorile pe care le-am adresat Naţiunilor Unite după încălcarea de către Grecia a statutului demilitarizat al insulelor. Cea care nu doreşte pacea este Grecia. Pentru că încalcă tratatele de pace. În scrisorile adresate Naţiunilor Unite există o legătură directă între statutul insulelor şi suveranitatea Greciei. Dacă nu va renunţa să încalce statutul insulelor, atunci va fi discutată suveranitatea acestora. În ciuda tratatelor privind securitatea noastră, Grecia acţionează în sens negativ, deci este imposibil să nu reacţionăm. Grecia trebuie să renunţe la a mai încălca statutul acestor insule. Ori Grecia va face un pas în spate, ori va respecta tratatele, ori noi vom face ceea ce trebuie. Acesta este şi motivul pentru care domnul preşedintele  a spus "Într-o noapte, pe neaşteptate". Nu este posibil să rămânem pasivi faţă de aceste ameninţări. Grecia nu doreşte pacea, şi nu respectă cele două tratate, iar noi nu putem să nu reacţionăm faţă de această situaţie, vom continua să facem paşii necesari, atât legal, cât şi pe teren. Vom continua să luăm toate măsurile necesare. Grecia să nu uite că 'cine seamănă vânt culege furtună'. Dacă nu doreşti pacea, şi noi vom face ceea ce trebuie într-o noapte, pe neaşteptate.", notează aksam.com.tr

(Traducerea Rador)