Evenimentul Zilei > Politica > Grecia a expulzat doi diplomați ruși, acuzați că au vrut să saboteze acordul istoric cu Macedonia
Grecia a expulzat doi diplomați ruși, acuzați că au vrut să saboteze acordul istoric cu Macedonia

Grecia a expulzat doi diplomați ruși, acuzați că au vrut să saboteze acordul istoric cu Macedonia

Rusia a anunţat miercuri că va expulza doi diplomaţi greci ca răspuns la expulzarea de diplomaţi ruşi la post la Atena, eveniment care contrastează cu tradiţionalele relaţii excelente pe care le au cele două ţări, scrie Le Monde, citat de Rador.

Atena a expulzat doi diplomaţi ruşi şi a interzis accesul pe teritoriul grec altor doi diplomaţi, bănuindu-i că au încercat să saboteze acordul încheiat între Atena şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei privind viitorul său nume, „Republica Macedonia de Nord”, conform G4media.ro.

Miza amestecului Rusiei în relațiile dintre Grecia și Macedonia este aderarea la NATO a Macedoniei, care fusese condiționată de Alianța Nord-Atlantică de rezolvarea disputei cu Grecia. Pentru Rusia, stoparea extinderii NATO în Balcani e un scop major, așa cum s-a întâmplat în urmă cu doi și cu Muntenegru.

Grecia „a luat măsuri pentru a garanta interesul naţional” după un “amestec” al unor oficiali ruşi în rezolvarea disputei dintre Grecia şi Fosta Republica Iugoslavă a Macedoniei , au confirmat surse guvernamentale Agenţiei France-Presse.

„Guvernul grec vrea relaţii bune cu toate statele, dar nu poate accepta atitudini care încalcă dreptul internaţional nerespectând autorităţile greceşti”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Dimitris Tzanakopoulos, la televiziunea Skaï. “În acest cadru, au fost luate măsuri”, a adăugat el. Nici dl Tzanakopoulos, nici sursele, n-au confirmat totuşi natura acestor “măsuri” , nici n-au furnizat mai multe detalii.

Athena şi Skopje au semnat la jumătatea lunii iunie un acord pentru rezolvarea diferendului lor vechi de 27 de ani privind folosirea numelui Macedonia, urmărind să ridice opoziţia Greciei la intrarea în NATO a fostei republici iugoslave. NATO a decis ieri să invite Macedonia de Nord să adere la alianță.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.