Grecia poate fi resuscitată doar cu minimum 100 de miliarde de euro

Grecia poate fi resuscitată doar cu minimum 100 de miliarde de euro

Costurile planului de salvare a statului elen ar putea fi de trei ori mai mari decât se apreciase iniţial. În schimbul banilor, Atena are de îndeplinit condiţii drastice, au avertizat UE şi FMI.

Grecia ar putea avea nevoie de asistenţă financiară în valoare de peste 100 de miliarde de euro, nu de 45, suma vehiculată până în prezent, au avertizat mai mulţi oficiali germani.

Ministrul de finanţe din guvernul de la Berlin, Rainer Brüderle, a avansat suma de 135 de miliarde de euro, în timp ce mai mulţi parlamentari de opoziţie au evocat - după o întâlnire cu şeful FMI, Dominique Strauss-Kahn, şi cu cel al Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet - un pachet financiar cuprins între 100 şi 120 de miliarde de euro.

Sumele menţionate, din care circa 16 miliarde ar fi doar contribuţia Germaniei, ar acoperi nevoile financiare ale statului elen pentru următorii trei ani, au precizat oficialii citaţi. FMI nu a confirmat aceste scenarii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Opoziţia germană a dat asigurări că va vota în parlament planul de salvare a economiei elene. La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a respins acuzaţiile lansate în ultimele zile la adresa guvernului, criticat pentru ritmul lent cu care s-a implicat în gestionarea crizei elene.

Potrivit purtătorului de cuvânt al lui Merkel, cancelarul a „dat mereu asigurări” că va ajuta statul elen dacă Atena îndeplineşte o serie de precondiţii.

Risc de contagiere

Pe fondul tratativelor prelungite privind asistenţa financiară oferită statului elen, preşedintele Băncii Centrale a Germaniei, Axel Weber, a avertizat că întreaga zonă euro riscă să cadă victimă acestei crize.

„În final, ajutorul oferit Greciei este cel mai bun mijloc de care dispunem acum pentru a evita propagarea crizei către alte ţări ale comunităţii şi consecinţele negative pentru zona euro”, a declarat acesta pentru cotidianul „Bild”.

Tot mai aproape de un consens privind ajutorul acordat Greciei, UE şi FMI au somat statul elen să-şi reducă deficitul bugetar cu zece puncte procentuale în următorii doi ani şi să reducă salariile angajaţilor din sectorul public.

Atena ar trebui să facă economii de 25 de miliarde de euro până în 2012, renunţând inclusiv la cel de-al 13-lea şi al 14-lea salariu oferite bugetarilor.

„Ajutorul oferit Greciei este cel mai mijloc de care dispunem în prezent pentru a evita propagarea crizei către alte ţări.“, AXEL WEBER, preşedintele Bundesbank

PREVIZIUNI SUMBRE

Spania şi Portugalia, rating retrogradat

Agenţia Standard&Poor’s a retrogradat, miercuri, ratingul Spaniei pentru datoriile pe termen lung cu o treaptă, de la „AA+” la „AA”, cu perspectivă negativă, ca urmare a revizuirii în scădere a prognozelor macroeconomice.

Ratingul Portugaliei pentru credite pe termen lung a fost, de asemenea, coborât cu două trepte, de la „A+” la „A-”, întrucât vulnerabilităţile fiscale şi economice reduc capacitatea ţării de a-şi rezolva problemele financiare.

Guvernul de la Madrid a anunţat însă că nu împărtăşeşte previziunile agenţiei, subliniind că estimările privind creşterea economică a Spaniei avansate de Standard&Poor’s, în medie 0,7 la sută pentru perioada 2010-2016, sunt sub cele ale executivului, dar şi ale analiştilor economici. Spania prevede, de exemplu, o creştere economică de 3,1 la sută în 2013.