Grecia limitează vizitele la Acropola din Atena. Sistemul va fi testat din septembrie

Acropola din Atena. Sursa foto: Butnaru Valeria / facebook

Acropola din Atena a fost vizitată anul trecut de peste trei milioane de turiști. Ministerul Culturii de la Atena vrea să reducă vizitele pentru a conserva mai bine situl arheologic situat în centrul capitalei Greciei, pe o colină care domină tot orașul.

Ministerul Culturii de la Atena a anunțat că, începând cu data de 1 aprilie 2024, va impune alte reguli de vizitare a celebrului monument antic, de o importanță deosebită, Acropola.

Numărul de turiști va fi limitat la maxim 20.000 pe zi. Aceștia vor putea avea acces în interiorul monumentului, după un orar clar stabilit și doar în grupuri formate dinainte.

În prima fază, au mai anunțat oficialii de la Ministerul Culturii din Grecia, sistemul va fi testat începând cu data de 4 septembrie 2023, pentru o perioadă de câteva zile.

În cursul anului 2023, peste trei milioane de turiști au ajuns la Atena pentru a vizita Acropola, o cifră de trei ori mai mulți față de anul 2021, când în capitala Greciei au ajuns 1.,2 milioane de turiști.

Canicula a dus la măsuri de conservare

În timpul lunii iulie 2023, autoritățile elene au impus mai multe restricții de vizitare a monumentului antic, din cauza căldurii foarte mari.

În prezent, turismul constituie principala sursă de venit la bugetul Greciei, iar din acest motiv orice măsură de restricționare a vizitelor poate duce și la pierderi financiare importante.

Pentru anul 2023, estimările Greciei cu privire la numărul de turiști care au ajuns în țară se referă la 31.3 milioane de persoane.

Acropola din Atena are 2.500 de ani vechime

Monumentul antic a fost construit pe o colină din centrul Atenei, care de-a lungul timpului a fost puternic fortificată.

În limba greacă, cuvântul acropola înseamnă un oraș înalt, sau contruit la înălțime. De-a lungul timpului, în Acropola de la Atena au avut sediul Palatul Regal dar și principalele instituții de cult.

Zona a fost distrusă de perși și reconstruită în timpul ”secolului de aur”, al lui Pericle.

Cele mai importante monumente de pe Acropola din Atena sunt Partenon-ul și Erechtheion-ul⁠, ambele dedicate zeiței Atena.