Grecia, Egiptul și Ciprul au pus bazele unei alianțe împotriva lui Erdogan în estul Mării Mediterane
- Plugaru Radu
- 9 octombrie 2019, 17:02
Cipru, Grecia și Egipt au cerut Turciei „să încheie acțiunile provocatoare” pe care le desfășoară în estul Mării Mediterane, inclusiv explorarea de resurse petroliere în apele teritoriale ale Ciprului, pe care au numit-o „o încălcare a dreptului internațional”.
Joia trecută, Turcia a dat publicității faptul că a trimis o navă de foraj în zona în care autoritățile cipriote i-au acordat deja drepturi de explorare a hidrocarburilor unor companii din Italia și Franța.
„Șefii de stat și de guvern și-au exprimat îngrijorarea cu privire la actuala escaladare din zonele maritime din partea de est a Mediteranei, condamnând continuarea acțiunilor Turciei în zona economică exclusivă a Ciprului și apele sale teritoriale, cu încălcarea dreptului internațional ”, se arată în declarația comună emisă de Cipru, Grecia și Egipt.
Această declarație comună a fost publicată după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele cipriot Nicos Anastasiades s-au întâlnit cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, la Cairo.
Cele trei țări și-au exprimat îngrijorarea cauzată de „noile încercări de explorare ilegală” desfășurate de Ankara în zona economică exclusivă a Ciprului, se arată în comunicat.
În luna iulie a acestui an, Grecia a acuzat Turcia că a subminat securitatea în estul Mării Mediterane prin activitățile de prospectare pe care le desfășoară în jurul Ciprului.
La începutul aceleiași luni, Turcia a declarat că respinge afirmațiile guvernului elen și ale UE potrivit cărora activitățile de prospectare desfășurate de către Ankara în largul coastelor Ciprului sunt ilegitime și a concluzionat că UE nu poate fi un mediator imparțial în problema cipriotă.
În luna ianuarie a acestui an țările din estul Mediteranei au convenit la Cairo să înființeze un forum care sa aibă ca misiune crearea unei piețe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor necesare pentru construcția de infrastructură și oferirea de prețuri competitive, ca parte a eforturilor de transformare a regiunii într-un hub major pe piața mondială a energiei.