Joia trecută, Turcia a dat publicității faptul  că a trimis o navă de foraj în zona în care autoritățile cipriote i-au acordat deja drepturi de explorare a hidrocarburilor unor companii din Italia și Franța.

„Șefii de stat și de guvern și-au exprimat îngrijorarea cu privire la actuala escaladare din zonele maritime din partea de est a Mediteranei, condamnând continuarea acțiunilor Turciei în zona economică exclusivă a Ciprului și apele sale teritoriale, cu încălcarea dreptului internațional ”, se arată în declarația comună emisă de Cipru, Grecia și Egipt.

Această declarație comună a fost publicată după ce premierul grec Kyriakos Mitsotakis și președintele cipriot Nicos Anastasiades s-au întâlnit cu președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, la Cairo.

Cele trei țări și-au exprimat îngrijorarea cauzată de „noile încercări de  explorare ilegală”  desfășurate de Ankara în zona economică exclusivă a Ciprului, se arată în comunicat.

În luna iulie a acestui an, Grecia a acuzat Turcia că a subminat securitatea în estul  Mării Mediterane  prin activitățile de prospectare pe care le desfășoară  în jurul Ciprului.

La începutul aceleiași luni, Turcia a declarat că respinge afirmațiile guvernului elen și ale UE potrivit cărora activitățile de prospectare desfășurate de către Ankara în largul coastelor Ciprului sunt ilegitime și a concluzionat  că  UE nu poate fi un mediator imparțial în problema cipriotă.

În luna ianuarie a acestui an țările din estul Mediteranei au convenit la Cairo să înființeze un forum care sa aibă ca misiune crearea unei piețe regionale a gazelor naturale, reducerea costurilor  necesare pentru construcția de infrastructură și oferirea de prețuri competitive, ca parte a eforturilor de transformare a regiunii într-un hub major pe piața mondială a energiei.