Santorini, Mykonos, Rodos, Naxos, Paros şi Skiathos vor aplica, începând de joi, cote de TVA de 6, 13 şi 23%, faţă de 5, 9 şi respectiv 16% în prezent.

Şi restul insulelor din Marea Egee ar urma să intre în noua schemă de TVA în două etape, la 1 iunie 2016 şi 1 ianuarie 2017, când şi cele mai îndepărtate insule greceşti vor aplica cotele de TVA valabile la nivel naţional.

`Este clar că această evoluţie este o necesitate politică, şi nu alegere, care derivă din acordurile cu instituţiile~, a precizat Ministerul grec de Finanţe într-un comunicat de presă.

Potrivit Reuters, citat[ de Agerpres, ratele de TVA vor fi revizuite în 2016, dacă Grecia îşi depăşeşte ţintele de colectare a veniturilor şi combatere a evaziunii fiscale iar Guvernul va lua măsuri pentru a reduce impactul acestor majorări asupra rezidenţilor.

Turismul este o ramură de bază a economiei Greciei, iar veniturile din turism ar urma să atingă un nivel record în acest an.

Premierul Alexis Tsipras, care a fost reales la alegerile legislative din data de 20 septembrie, a promis că va unifica sistemul de plată a TVA în schimbul unui nou program de asistenţă în valoare de 86 de miliarde de euro.