Evenimentul Zilei > Justitie > Greblă, în concediu de odihnă
Greblă, în concediu de odihnă

Greblă, în concediu de odihnă

Judecătorul Toni Greblă de la Curtea Constituțională a anunțat că intră în concediu de odihnă, după ce procurorii DNA l-au acuzat de trafic de influenţă şi de efectuarea de acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

CCR a verificat declarația pe propria răspundere a lui Greblă, în care acesta arăta că nu a desfășurat și nu desfășoară activități care ar putea atrage incompatibilitatea cu mandatul de judecător. După analiza declarației, colegii săi au decis că nu pot începe o acțiune disciplinară față de colegul lor.

35 de zile stă acasă

În acest context, Toni Greblă și-a luat 35 de zile lucrătoare concediu. El nu a precizat ce va face după expirarea acestui termen. „Este o formă de a proteja imaginea CCR. Mi-am făcut suficient datoria față de țară. Nu țin de scaunul de judecător. Dacă demisionez, ar însemna să-mi recunosc vinovăția”, a arătat Greblă.

El este acuzat de corupție și de încălcarea embargoului de export de alimente în Rusia. Greblă a avut un cuvânt bun și despre finul său, Ion Bîrcină, cel care declara că a făcut bani din proxentism și care este acuzat că i-ar fi dat mită judecătorului. „Îl cunosc dinainte de 1997, când nu aveam nicio demnitate publică. Am rămas în foarte bune relații. Acest anturaj era cel pe care mi l-am asumat atunci când nu credeam că voi ajunge la CCR”, a spus Greblă.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a afirmat că nici el şi nici colegii săi nu pot cere demisia lui Toni Greblă, urmărit penal de DNA. „Nu există noțiunea de a cere demisia cuiva,” a explicat Zegrean.