Greaua misiune a premierului

Greaua misiune a premierului Dan Andronic, editorialist sursa: Arhiva EVZ

Deși premierul Ciolacu a încercat să evite subiectul, criza fără precedent de la Spitalul Pantelimon continuă să fie un subiect de discuție intensă în spațiul public. EVZ a susținut din start că nu consideră acuzațiile procurorilor ca fiind fondate, o poziție bazată pe reacțiile medicilor și specialiștilor în ATI, pe care ne propunem să o menținem. Și să o documentăm cât de mult putem.

La Ministerul Sănătății, însă, a fost confuzie. Au apărut informații referitoare la refuzul oficialilor de a face public ordinul ministrului care a dispus controlul la Spitalul Pantelimon, o verificare limitată la partea administrativă. Aceasta ridică întrebări legitime cu privire la posibila simulare a unui control.

Sub presiunea situației, premierul Ciolacu a decis trimiterea Corpului de Control la minister pentru a verifica aspectele deja cunoscute de oficialii din cadrul ministerului. Chiar dacă, între timp, șeful Corpului de Control al ministrului Sănătății și-a prezentat demisia pentru a reduce presiunea asupra lui Alexandru Rafila, acest gest nu va schimba abordarea politică.

Zilele lui Rafila în funcția de ministru par a fi numărate, în principal din cauza modului în care a gestionat comunicarea în această situație. Cazul de la Spitalul Pantelimon nu putea fi ignorat, având în vedere informațiile despre decesele pacienților și arestarea medicilor sub acuzații ce sunt exagerate într-un mod greu de acceptat. Jocurile de culise și informațiile despre o luptă intestină în acest spital trebuiau scoase la lumină. Nu s-a întâmplat! Niciun oficial nu a oferit clarificări privind corectitudinea acestor evenimente, lăsând impresia unei anchete asemănătoare celor din perioada Binomului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși dosarul este în cercetare la Parchet, abordarea ministrului Rafila a fost dezamăgitoare, iar acest lucru nu va fi trecut cu vederea pe plan politic, mai ales că mai sunt doar 100 de zile până la alegerile prezidențiale, unde orice greșeală poate fi exploatată de adversarii politici.

Rămâne incert dacă ministrul Sănătății va demisiona sau va aștepta decizia premierului. Poate că nu va pleca din funcție, premierul asumându-și pierderea unor procente de popularitate.

Cert este că o abordare curajoasă și directă a lui Alexandru Rafila în fața acuzațiilor împotriva medicilor poate că nu i-ar fi salvat funcția, dar l-ar fi ajutat să-și păstreze profilul de personalitate în domeniul medical.

Citiți și: Cazul doctorițelor de la Spitalul Pantelimon. De la J'Accuse...! la Pas d'accord!

 

Revista presei