Gravida lăsată să nască în stradă. Conducerea spitalului Urziceni a fost amendată. Rafila cere demisii. Update

Gravida lăsată să nască în stradă. Conducerea spitalului Urziceni a fost amendată. Rafila cere demisii. Update Sursa foto: Razvan Valcaneantu

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a cerut demiterea directorului Spitalului Urziceni, în contextul incidentului din această dimineață. O femeie a născut în stradă, pe trotuar deoarece i s-a refuzat internarea de urgență la spitalul din localitate, subordonat Primăriei. Ulterior, mama și copilul au fost transportați și internați la Spitalul Județean din Slobozia. Ministrul Rafila a anunțat măsuri dure și a programat o videoconferință cu toți șefii DSP din țară. Poliția a deschis dosar penal în acest caz, iar conducerea unității medicale a fost sancționată cu amenzi.

Update 4: Managerul Spitalului Municipal din Urziceni, medicul de gardă şi asistenta care se aflau în tură, dimineață, când s-a prezentat femeia în travaliu, nevoită să nască pe stradă au fost sancționați. Anunțul a fost făcut de șefa Inspecţiei Sanitare de Stat, Mioara Comana.

„Colegii mei au sancţionat managerul spitalului pentru neorganizare cu 4.000 de lei. Menţionez că sancţiunea este maximă ca persoană fizică. Există şi sancţiune de 30.000 de lei, dar asta ar trebuie să o dai spitalului şi efectiv banii să îi luăm din propriul buzunar sau din medicamentele bolnavilor ca să plătim o asemenea amendă. A fost sancţionată doamna asistentă care nu a respectat procedurile de examinare şi investigare, să solicite medicul tot cu 4.000 de lei.

Şi medicul de gardă pentru că nu şi-a îndeplinit atribuţiile. Colegii mei sunt în continuare în control, pentru că şi domnul director medical avea atribuţii la fel ca şi doamna manager, dar înţeleg că între timp s-a internat într-un spital şi este în concediu medical”, a afirmat Comana.

Update 3: Cazul femeii care a fost lăsată să nască pe trotuarul din fața Spitalului din Urziceni nu este singular. O situație similară care s-a încheiat cu o tragedie a avut loc cu cîteva ore înainte. Tot în această dimineață, polițiștii din orașul Fierbinți Târg au fost sesizați prin apel la 112 că un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost găsit mort în propria locuință.

Polițiștii au constatat că pacientul s-ar fi prezentat în cursul nopții trecute, la spitalul Urziceni, acuzând probleme medicale, iar după ce a primit îngrijiri a fost trimis acasă, fără alte investigații. Ulterior, după doar câteva ore, el a murit. În cazul acesta a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu.

Update 2: În acest caz a fost deschis și un dosar penal pentru abuz în serviciu, conform informațiilor apărute în spațiul public. Poliția s-a autosesizat după apariția imaginilor cu femeia care năștea la poarta spitalului, în spațiul public. Este al doilea dosar penal deschis la Spitalul Urziceni, după ce un alt pacient a murit din cauză că a fost trimis acasă fără să fie îngrijit. Pentru cea de-a doua situație, lucrătorii spitalului sunt cercetați pentru ucidere din culpă și neglijență în serviciu.

Update 1: Alexandru Rafila a cerut demisia mnagerului spitalului din Urziceni, unde o femeie a fost lăsată să nască în stradă. Deși a spus că nu este de competența sa să-l schimbe pe directorul spitalului, ci a primarului, o astfel de decizie se impune într-o astfel de situașie. Aceasta cu atât mai mult cu cât nașterea femeii s-a dovedit a nu fi cu probleme.

Alexandru Rafila a mai spus că o situație similară celei de la spitalul din Urziceni a mai întâlnit în urmă cu 38 de ani, pe când era student.

„Nu credeam că după 38 de ani, într-o țară a Uniunii Europene voi mai vedea așa ceva”, a declarat Alexandru Rafila.

El a declarat că personalul medical trebuie să dea dovadă de umanitate și empatie, chiar dacă nu este specializat. El a anunțat că a făcut o teleconferință cu șefii DSP ca să le reamintească obligațiile și îndatoririle pe care le au.  Ministrul a mai spus că unitățile medicale funcționează pentru a acorda asistență celor care au nevoie, iar nu doar ca să existe chiar dacă există probleme legate de resursa umană, acest lucru nu justifică atitudinea

 

Ministerul Sănătății a emis un comunicat de presă, după ce o femeie a fost nevoită să nască în stradă, în fața spitalului din Urziceni. Gravida a fost refuzată la internare și nu a mai rezistat până la ambulanța care urma să o transporte la spitalul județean din Slobozia.

În acest context, ea a născut, fără asistență din partea medicilor din spital, în fața unității medicale. Femeia a fost ajutată să nască de paramedicii de pe ambulanță.

După ce cazul, revoltător, a devenit public, Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila, a reacționat printr-un comunicat de presă în care a condamnat atitudinea cadrelor medicale de la Urziceni.

„Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraș, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului și a născut în spațiul exterior Compartimentului de Primiri Urgențe”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul condus de Alexandru Rafila.

Femeia a fost lăsată să nască în stradă

Potrivit sursei citate, evenimentul s-a perecut dimineață, în jurul orei 5.00. Femeia gravidă s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni, însă i-a fost refuzată internarea. Personalul de la Urgență a solicitat o ambulanță prin intermediul serviciului de urgență 112 pe motiv că nu există un medic de gardă specializat care să asiste la naștere.

„În jurul orei 5, o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale. Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere”, se mai arată în comunicat.

Femeia și copilul au fost duși la Slobozia

Din primele informații, pacienta, deși se afla într-o stare dificilă, nu a fost însoțită la ambulanță de un cadru medical din spital, fiind lăsată să se descurce singură. Astfel, a ajuns să nască pe trotuar, în fața unității, fiind ajutată de echipajul de pe Ambulanță. Ulterior, mama și copilul nou-născut au fost transportați la la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

„Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței. Precizăm faptul că în momentul de față, copilul și mama sunt în stare bună și sunt internati la Spitalul Județean de Urgență Slobozia.

Ministrul Sănătății anunță primele măsuri

Ministerul Sănătății a trimis, după acest incident, o echipă din cadrul Inspecției Sanitare pentru control și pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislației în vigoare.

„În cursul după amiezii va avea loc o videoconferință a ministrului Sănătății cu toate Direcțiile de Sănătate Publică județene și a municipiului București, pentru a revizui și a aduce din nou în atenția autorităților locale care au în subordine spitale, responsabilitatea care le revine în asigurarea asistenței medicale și protejării sănătății cetățenilor din comunitățile pe care le conduc”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

La finalul discuției cu reprezentanții DSP, Ministerul Sănătății a anunțat că Alexandru Rafila va susține o conferință de presă în care va face declarații cu privire la acest subiect. Întâlnirea cu presa este programată de la ora 16.00 și va fi transmisă în direct.