Grâul ucrainean intră fraudulos în România sub eticheta Republicii Moldova

Grâul ucrainean intră fraudulos în România sub eticheta Republicii Moldovacereale . Sursa foto: Arhivă EvZ

Exportul de grâu din Ucraina a găsit o cale prin care să ajungă în România sub etichetă de produse provenite din Republica Moldova. Acest fapt a fost semnalat într-o comunicare oficială expediată autorităților guvernamentale din București de către reprezentanții organizațiilor fermierilor români.

Astfel că, fermierii români se plâng că pe piața din România intră încă cerealele ucrainene. Conform informațiilor publicate de Institutul Național de Statistică (INS), interdicția nu a fost respectată în totalitate până în prezent.

Fermierii au subliniat că un procent semnificativ din produsele ucrainene a ajuns în România prin intermediul Republicii Moldova. Cerealele au fost etichetate ca mărfuri provenite din această țară, așa cum a relatat Magyar Nemzet, citat de Rador Radio România.

Cerealele ucrainene intră fraudulos în România

În luna mai, când interdicția privind exportul a intrat în vigoare, a fost înregistrat un transport de 14.500 de tone de grâu din Republica Moldova către România. În luna iunie a fost urmat de un transport cu o cantitate puțin mai mare.

Comparativ, în perioada aprilie și iunie 2022, România nu a înregistrat importuri de grâu din Republica Moldova. În luna iunie, importul a fost de doar 548 de tone.

Fermierii români au decis să suspende acțiunile de protest împotriva importului de cereale ucrainene pentru o perioadă de 30 de zile. Asta după o discuție cu ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, desfășurată luni seara.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că România ia în considerare o interdicție de import pentru o perioadă de o lună. Dar asta numai în cazul în care Ucraina decide să reia exportul de cereale.

Conform informațiilor din presă, guvernul ucrainean a convenit asupra necesității ca România să importe cereale din Ucraina numai cu aprobarea autorităților respective.

În acest sens, importul de cereale ucrainene în România nu va fi posibil până când nu va exista un mecanism de aprobare adecvat.

Conform acordului bilateral, produsele importate din Ucraina pot fi utilizate numai în cazul în care exportul este permis exclusiv pentru hrănirea animalelor. Precum și ca materie primă necesară producției de bunuri finite.

Embargou Cereale

Cereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Restricțiile privind importurile, eliminate de UE

Interdicția pentru cerealele ucrainene a expirat vineri, 15 septembrie. Comisia Europeană a convenit că restricțiile nu vor fi prelungite.

Asta în timp ce Ucraina a acceptat să implementeze orice măsuri legale necesare în următoarele 30 de zile pentru a evita o posibilă supraofertă. Comisia Europeană consideră că tulburările pieței din statele membre învecinate cu Ucraina au fost eliminate. Prin urmare, nu mai este necesară prelungirea interdicției menționate.

În ceea ce privește țara noastră, Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că fermierii români vor beneficia de sprijin.

El a menționat că vor fi implementate măsuri economice și financiare, precum și acte normative. Totul pentru a proteja și susține fermierii din România. Fermierii români au avertizat că vor declanșa o grevă în cazul în care interdicția nu va fi menținută.