Marcel Ciolacu a anunțat măsurile fiscal-bugetare. Ce pregătește Guvernul în perioada următoare

Marcel Ciolacu a anunțat măsurile fiscal-bugetare. Ce pregătește Guvernul în perioada următoare Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

La debutul ședinței de Guvern de miercuri, premierul Marcel Ciolacu a abordat subiectul măsurilor bugetare și fiscale planificate pentru viitorul apropiat.

Marcel Ciolacu a anunțat că a încheiat azi consultările pe tema ordonanței privind măsurile fiscal-bugetare. În ultimele zile, el s-a întâlnit cu grupurile parlamentare, structurile asociative ale administrației locale, organizațiile neguvernamentale, patronatele și sindicatele.

Marcel Ciolacu a anunțat noile măsuri pentru reducerea cheltuielilor statului

Primul-ministru a subliniat că prima prioritate este reducerea cheltuielilor statului, urmată de creșterea colectării și combaterea evaziunii fiscale. Elementele-cheie ale proiectului includ supraimpozitarea luxului, a viciului și a profitului excesiv, precum și asigurarea echității fiscale între contribuabili.

Ciolacu a mai punctat că principiul de bază de la care a pornit este reducerea cheltuielilor statului. El a menționat că nu se poate cere doar sectorului privat să facă eforturi, ci și statul trebuie să dea un exemplu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, au fost luate măsuri pentru reducerea masivă a funcțiilor de conducere din aparatul bugetar. Au fost eliminate posturile vacante, s-au comasat și descentralizat instituții pentru a reduce birocrația și s-au impus limite cheltuielilor statului, inclusiv prin plafonarea sporurilor.

Cu salariu la stat de 8.000 de lei nu poți cere și vouchere de vacanță, plus îndemnizație de hrană! Cei cu salarii mai mici vor primi în continuare vouchere, chiar le creștem valoarea, dar e total incorect să le dăm și super-bugetarilor!

În plus, nu mai poți fi șef la o companie de stat, cu zeci de consilieri, secretare și bonusuri uriașe dacă n-ai performanță”, a spus Ciolacu în ședința de Guvern.

Un alt capitol important, spune premierul, este reprezentat de reducerea fraudei și evaziunii fiscale. Acesta a precizat că amenzile vor crește semnificativ și că se va recurge pe scară largă la confiscarea bunurilor obținute prin evaziune fiscală.

De asemenea, se va introduce un instrument nou, denumit E-sigiliu. Acesta e pentru a monitoriza trasabilitatea mărfurilor, iar sumele nejustificate de persoanele fizice vor fi impozitate cu 70%.

Deficit bugetar. Sursa: Arhiva EVZ

Noile taxe impuse de Guvern

Am ținut mult la supraimpozitarea luxului, a viciilor și mai ales a profiturilor excesive. Cred cu tărie că sunt necesare și legitime, mai ales în această perioadă! Cine are proprietăți scumpe, de peste 500 de mii de euro sau mașini scumpe, este normal să plătească mai mult!

De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr și, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Asta pentru că produc efecte ce devin probleme majore de sănătate publică ale țării.

Taxăm suplimentar profitul băncilor și, mai ales, venim cu o nouă filozofie în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri”.

Marcel Ciolacu a subliniat că statul se va asigura de echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepțiilor și privilegiilor fiscale.

Se estimează că aceste facilități fiscale reprezintă aproximativ 75 de miliarde de lei, adică aproape 5% din PIB. Premierul a argumentat că nu se mai poate continua cu un astfel de sistem de paradis fiscal.

În paralel, se va majora salariul minim pe economie cu 10% în cazul salariului general. De la 3.000 la 3.300 de lei, și cu 12,5% în sectorul Construcțiilor, de la 4.000 la 4.500 de lei.

În fine, nu mărim cota generală de TVA de 19% și păstrăm cota redusă de 5% la lemne, energie termică, cărți, manuale și evenimente culturale, respectiv cota de 9% la alimente și medicamente”, a spus Marcel Ciolacu.