Embargou cereale. Câți bani pierd fermierii românii dacă se ridică restricțiile impuse Ucrainei

Embargou cereale. Câți bani pierd fermierii românii dacă se ridică restricțiile impuse UcraineiCereale. Sursa foto: Arhiva EVZ

Scandalul legat de cerealele ucrainene se amplifică odată cu ridicarea embargoului. Chiar dacă tone întregi sunt luate de ruși, care devin unii dintre principalii furnizori de cereale la nivel mondial, cele care sunt trimise către export cauzează daune foarte mari fermierilor români. 

Embargou cereale din Ucraina. Cerealele ucrainiene sunt motiv de scandal încă din luna februarie a acestui an. La acel moment fermierii români acuzau o scădere a prețului cu 0,4 lei pe kilogramul de grâu. Ceea ce a însemnat un adevărat dezastru pentru producători. Drept urmare în lunile următoare s-a apelat la ajutor financiar. O parte a venit din partea Uniunii Europene, o parte din partea autorităților române. În total s-au promis 30 de milioane de euro ca sprijin. Cert este că suma nu a fost suficientă.

Din fericire, Ucraina a cedat presiunilor guvernului României. Dar să vedem care erau consecințele economice. Pericolul nu a trecut, fiind cunoscută abilitatea ucrainienilor de a eluda barierele administrative. Poanta-i veche, prostul este nou, spune un proverb românesc.

Potrivit europarlamentarului Carmen Avram, care a cerut extinderea embargoului, fermierii români au ieșit în pierdere. Atât de mare că în acest moment 45% dintre ei au datorii la furnizori. Deși ar fi trebuit să fie la zi cu plățile, având în vedere că recolta a fost una bună. Cu toate acestea dezechilibrul provocat de războiul din Ucraina a fost mai mult decât și-au putut permite fermierii români să îndure.

Embargou cereale. Rusia ocupă locul Ucrainei

Pe de altă parte Rusia ocupă piețele pe care Ucraina le pierde în favoarea invadatorului. Vorbim despre piețe foarte mari din Asia, Africa, Orientul Mijlociu.

Anul acesta, Rusia a anunțat o cantitate record la export, vorbim de nu mai puțin de 48 de milioane de tone de cereale. Iar în timp ce Rusia prosperă, cerealele românilor sunt blocate în port. Asta pentru că trebuie să treacă cerealele ucrainiene cu prioritate.

Europarlamentarul Carmen Avram a acuzat Comisia Europeană că măsurile luate nu sunt doar insuficiente, ci sunt în favoarea Rusiei care face bani pe spatele ucrainienilor și a pierderilor suferit de către fermierii est-europeni. Până și autoritățile portuare spun că ritmul livărilor de cereale ucrainiene a scăzut, semn că rușii reușesc să ia din ce în ce mai multe silozuri. În replica față de această situație fermierii români spun că vor bloca portul Constanța dacă autoritățile nu vor găsi soluții legat de această problemă.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News