Ucraina a cedat! Acceptă toate cererile României privind exportul cerealelor

Ucraina a cedat! Acceptă toate cererile României privind exportul cerealelor cereale / Sursa foto: Dreamstime

Ucraina a cedat! Acest anunț vine pe surse guvernamentale și indică faptul că fermitatea guvernului român a dat roade.

Ucraina a cedat! Guvernul ucrainean a răspuns afirmativ la toate solicitările României referitoare la modul de export al cerealelor și semințelor uleioase către România. Anunță surse guvernamentale citate de G4Media.ro. Se pare că Ucraina a consimțit ca România să poată aduce cereale numai dacă dispune de o licență adecvată. Astfel, în absența unui sistem de licențiere, nu vor fi efectuate importuri de cereale din Ucraina în România. Fermitatea lui Marcel Ciolacu a avut efect.

Mai mult, după ce exporturile sunt licențiate, cerealele aduse din Ucraina ar trebui destinate strict hranei animalelor. Sau ca ingredient principal pentru fabricarea altor produse, așa cum subliniază sursele menționate. În același timp, toate importurile de cereale provenite din Ucraina vor fi supuse verificărilor ANSVSA la intrarea și la ieșirea din România. Acuzațiile de export în dauna României vor fi astfel diminuate.

Aceste detalii apar într-un moment în care premierul Marcel Ciolacu a comunicat că executivul este gata să emită un ordin comun din partea ministerelor Agriculturii și Economiei. Un ordin de a extinde cu o lună embargoul asupra cerealelor din Ucraina. Totuși, acest pas nu va fi făcut până când nu se va stabiliza o conexiune cu primul ministru al Ucrainei. Ucraina a anunțat recent că a inițiat o contestație la Organizația Mondială a Comerțului împotriva Poloniei, Slovaciei și Ungariei. Țări care au menținut embargoul pe cerealele ucrainene, chiar dacă Bruxelles-ul a anulat restricțiile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ucraina a cedat! Anunțul lui Ciolacu

Anterior, premierul Marcel Ciolacu declarase că a avut discuție pe care am avut-o si sâmbătă și duminică cu prim-ministrul Ucrainei și cu Comisia Europeană. Premierul a solicitat să se vină cu un sistem de licențiere în ceea ce privește exportul de cereale în statele din UE. Pe aceeași logică a venit și primul ministru al Ucrainei, spunând că va trebui totuși un control foarte riguros.

Până în acest moment, de când Comisia a luat decizia de a nu mai prelungi interdicția, niciun kilogram de grâu sau altceva, nu a fost importat în România, lucru care va fi de asemenea și astăzi, nu că a interzis Ciolacu sau a băgat prim-ministrul sau Guvernul o interdicție, a fost un gentlemen's agreement între mine și premierul Ucrainei pe care l-am respectat amândoi. Nu a fost în nicio vamă, nicio solicitare, ca să fie vreun export de cereale din Ucraina în România. Până în acest moment, astăzi așteptăm, așa mi s-a promis, că îmi va trimite această propunere de licențiere pe care s-o discutăm. În cazul în care apar solicitări către România, cu certitudine am să cer ministrului Agriculturii, ministrului Economiei să facă un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile până când se vor lămuri lucrurile să fie restricția prelungită, a subliniat Marcel Ciolacu

“Eu garantez că niciun gram de cereale din cele patru prinse până acum în interdicție, nu vor fi importate pe teriotriul României, dacă se întâmplă acest lucru, ordinul este deja scris, nu pot să-mi închid căile de discuții normale, pentru că trebuie să susținem Ucraina, nu pot să inchid aceste discuții, pripindu-mă, dând un ordin care în acest moment România nu este afectată”, a subliniat premierul.

Ucraina a cedat!