Grațierea va fi ADOPTATĂ TACIT în 4 zile. SURSE: Ministrul Justiției nu va depune noul pachet legislativ

Grațierea va fi ADOPTATĂ TACIT în 4 zile. SURSE: Ministrul Justiției nu va depune noul pachet legislativ

Proiectul de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate aflat în dezbaterea Comisiei juridice din Senat se află în preajma datei de adoptare tacită (25 aprilie). Discutarea proiectuluil a fost amânată din nou în această săptămână.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere pe 31 ianuarie în calitate de primă Cameră sesizată. El a primit avize favorabile de la Comisia pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor Curţii Europene a Drepturilor Omului şi de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi minorităţi. 

Pe 21 martie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, le-a solicitat senatorilor din Comisia juridică să amâne dezbaterea proiectului de lege privind graţierea, arătând că se pregătesc şi alte măsuri complementare, menite să rezolve problemele din sistemul penitenciar. El susţinea că noul pachet legislativ va fi finalizat în cel mult trei săptămâni. 

Surse parlamentare au declarat EVZ că ministrul Justiției nu a discutat până acum cu parlamnetarii despre acest pachet și nici nu ar avea pregătit vreun draft de proiect. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat ieri că ministrul Justiţiei întârzie foarte mult cu pachetul de propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare, care trebuie inclus în legea graţierii, şi a menţionat că o să ceară o audienţă la ministrul Tudorel Toader ca să-i explice că "Parlamentul nu e anexa Guvernului".   

"Nu va beneficia de susținere la nesfârșit"

"Ministerul Justiţiei să ne prezinte care este planul dumnealor pentru a rezolva problema de la care s-a pornit această dezbatere, şi anume situaţia din penitenciare. Este suficientă legea graţierii sau nu? Au stabilit un program de investiţii, de construire de noi penitenciare, au stabilit un program de pedepse alternative, un pachet de propuneri, au stabilit un program de modernizare a penitenciarelor existente? Aştept şi eu să văd dacă ministrul Justiţiei până acum a făcut acest plan sau acest pachet legislativ, după care o să spun un punct de vedere. Se pare că dl ministru întârzie foarte mult şi cred că nu se mai poate întârzia. A zis că vine în trei săptămâni cu un pachet de propuneri, n-a venit, până la urmă legea graţierii o să fie aprobată tacit, că nu vine Ministerul Justiţiei", a declarat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului.  El a spus că o să ceară o audienţă la ministrul Justiţiei pentru a-i atrage atenţia că este aşteptat la Parlament cu un set de propuneri legislative. 

"O să cer o audienţă la ministrul Justiţiei, după ce în prealabil mi-o avizează prim-ministrul, ca să-i explic că totuşi Parlamentul nu e anexa Guvernului. O să am îndrăzneala să fac lucrul acesta, pentru că întârzie nepermis de mult. Se lungeşte foarte mult discuţia despre un subiect care nu mai începe. Şi cred că ar trebui să ne ocupăm în mod serios de toate lucrurile care sunt anunţate public şi finalizate într-un fel sau altul", a arătat Dragnea. 

Pe de altă parte, întrebat dacă ministrul Justiţiei mai beneficiază de susţinere, Dragnea a răspuns: "Beneficiază de orice susţinere în condiţiile în care este o coerenţă şi un termen cât de cât realist, dar nu poţi să beneficiezi de susţinere la nesfârşit".   

Toader și Grindeanu, în aceeași tabără  

"Dacă vrem să facem o treabă în salturi, le trimitem şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă riguroasă, trebuie să facem o evaluare de la primul la primul articol, consultăm toate instituţiile, şi-l înşuşeşte Guvernul şi îl trimitem la Parlament. Doar atunci putem spune că am făcut un demers viabil şi bun pentru Justiţie. Doar atunci putem spune că se va îmbunătăţi activitatea.Vom face o evaluare a patru coduri care nu au fost puse în dezbaterea legiuitorului. Şi-au arătat neconcordanţele cu legea fundamentală, neconcordanţe cu legile europene. Suntem obligaţi să facem o raportare la exigenţele europene. Ne consultăm cu toate autorităţile pentru un act normativ care să îmbunătăţească sistemul judiciar", a spus Tudorel Toader. 

O reacție pe acest subiect a venit și din partea premierului Sorin Grindeanu. "Vom transmite la Parlament proiectul pe legile penale abia după ce procesul pe dezbatere publică este terminat indiferent de cine îl aşteaptă cât mai repede", a reacționat prim-ministrul.   

Simulare: 2765 de persoane ar beneficia de grațiere

 

În dezbaterea proiectului legislativ de miercuri de la Comisia Juridică a Senatului a fost prezentată o simulare a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor potrivit căreia un număr de 2.765 de persoane ar putea beneficia de prevederile proiectului de lege privind graţierea unor pedepse în forma amendată de senatorul Şerban Nicolae, dacă ar fi adoptat de Parlament, iar de cele în forma Guvernului ar beneficia 1.190 de persoane, în timp ce în forma propusă de Consiliul Superior al Magistraturii ar fi 888 de beneficiari.

Miercuri seară, senatorul PMP Traian Băsescu a anunţat că a depus amendamente la proiectul legii graţierii. El a precizat că amendamentele sale vizează şi graţierea mamelor însărcinate sau cu copii de până la 14 ani în întreţinere, inclusiv a acelora care au comis fapte de corupţie, apoi graţierea pentru acele fapte cu grad redus de pericol social pentru care inclusiv Codul penal şi Codul fiscal prevăd variante de achitare, precum şi excluderea de la graţiere a faptelor produse cu violenţă sau a celor care recidivează. 

Ulterior, Băsescu a subliniat că amendamentele pe care le-a depus la proiectul legii graţierii vizează şi fapte de corupţie dacă nu este vorba de recidivişti şi a menţionat că şi-a asumat o poziţie independentă faţă de partid.