Grătarul perfect. Aceasta este regula de aur

Sursa foto: Dreamstime.com

Prepararea unui grătar perfect este o artă care necesită atenție la detalii. Totul este important, de la alegerea cărnii până la tehnica de gătit. Specialiștii folosesc și diverse sosuri, care trebuie puse la momentul potrivit. Deși este o artă, nu este nimic complicat dacă ții cont de câteva reguli. Iată ce trebuie să faci pentru a fi sigur că rezultatul final este un succes.

Alegerea și pregătirea cărnii pentru grătar

Pentru un grătar perfect, primul pas este alegerea cărnii. Apelează la furnizori de încredere, de unde poți cumpăra carne proaspătă și de bună calitate. Carnea de calitate inferioară nu va oferi aceleași rezultate, indiferent de tehnica de gătit. Important este și modul în care tai bucățile de carne. Specialiștii recomandă tăieturi mai groase care se vor găti uniform și vor rămâne suculente. Coastele, cotletele și bucățile de pui sunt excelente pentru grătar.

Marinarea cărnii este foarte importantă. Ea adaugă savoare și frăgezește carnea, așa că nu o evita. Cele cu bază de ulei, acid (cum ar fi suc de lămâie sau oțet) și condimente sunt ideale. Lăsați carnea la marinat cel puțin 30 de minute. Pentru bucăți mai groase, marinarea peste noapte poate face minuni. Cu cât este ținută mai mult în condimente, cu atât va căpăta mai multă aromă.

Înainte de a începe pregătirea grătarului, asigurați-vă că este curat. O grilă murdară poate afecta gustul și aspectul cărnii. Pentru a preveni lipirea cărnii, ungeți grătarul cu un șervețel îmbibat în ulei înainte de a începe gătitul. Nu uitați să lăsați grătarul la încălzit înainte de a pune carnea pe el. Acest lucru va asigura o gătire uniformă și va ajuta la formarea crustei dorite.

Sursa foto: Pixabay

Tehnici de gătit

Este foarte important să lăsați carnea la temperatura camerei înainte de a o pune pe grătar. În caz contrar, riscați ca friptura să fie bine făcută pe exterior, iar interiorul să fie nefăcut. Odată pusă carnea pe grătar, evitați să o întoarceți prea des. Pentru a obține o crustă apetisantă trebuie să o întoarceți de maxim două ori.

Este important să creați și zone de căldură directă și indirectă. Aceasta vă permite să rumeniți carnea la căldură directă și să o gătiți complet la căldură indirectă, fără a o arde. Un alt lucru de care trebuie să țineți cont este să lăsați spațiu între bucățile de carne pentru a permite circularea aerului și a obține o gătire uniformă.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Alte sfaturi practice pentru un grătar perfect

Un termometru pentru carne este esențial pentru a verifica temperatura internă. Astfel vei evita sub-gătirea sau supra-gătirea. Dacă ai unul, asigură-te că puiul are 75°C, porcul 63°C, iar vita medie 60°C. Spre sfârșitul gătitului, stropiți carnea cu sosuri pentru a preveni arderea. Atenție! Sosurile pe bază de roșii sau zahăr tind să se ardă la căldură directă. După gătire, lăsați carnea să se odihnească timp de 5-10 minute. Acest lucru permite aromelor să se redistribuie, menținând carnea suculentă.

Pentru a avea un succes garantat ai grijă ce tip de lemn sau cărbune utilizezi atunci când prepari un grătar. Alege cărbunii de calitate sau lemnul tare pentru a obține o aromă autentică de grătar. Adăugați bucăți de lemn aromat, cum ar fi cel de cireș, nuc sau măr, pentru a infuza carnea cu arome deosebite. Evită să folosești stejar, fag sau salcâm, potrivit delish.com.