Grăsimile din prăjituri dau depresii

Grăsimile din prăjituri dau depresii

Produsele de cofetărie, patiserie, dar şi carnea de vită ori carnea de porc grasă cresc riscul depresiei din cauza conţinutului de grăsimi trans.

Dulciurile, lactatele şi anumite tipuri de carne predispun la depresie din cauza conţinutului de grăsimi trans, arată un studiu realizat de cercetători spanioli timp de şase ani, pe 12.000 de persoane.

"Nu ne aşteptam să descoperim o legătură atât de pronunţată între consumul de grăsimi trans şi predispoziţia la depresie", declară autorul studiului, Miguel Martinez-Gonzalez de la Departamentul de Medicină Preventivă şi Sănătate Publică din cadrul Universităţii Navarra - Pamplona din Spania.

Risc de depresie mai mare cu 48 la sută

Ne puteți urmări și pe Google News

Grăsimile sunt importante pentru funcţionarea sistemului nervos, pentru că din ele se "fabrică" hormonii de stres, hormonii sexuali, care au o influenţă directă în buna funcţionare a orga nis mului. Lipsa grăsimilor bune este echivalentă cu un risc mai mare de boală depresivă, însă consumul de grăsimi trans care se găsesc în produse de cofetărie, patiserie, dar şi carne de vită, de porc şi lactate are acelaşi efect. Riscul de a dezvolta boală depresivă la cei care exagerează cu grăsimile rele este cu 48 la sută mai mare, potrivit cercetătorilor spanioli.

"Grăsimile trans sunt grăsimi saturate, care au legături esterice, adică legături dure şi greu de rupt şi mult mai greu folosibile de organism. Pe lângă faptul că se depozitează în ţesuturi, grăsimile trans generează mai puţin bagaj caloric util funcţionării sistemului nervos. Astfel creşte şi riscul de boli asociate depresiei (boli de inimă, diabet, hipertensiune arterială). În acest caz, vasele care irigă sistemul nervos sunt mai puţin capabile să-şi exercite funcţiile", explică Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica "Sapiens Medical Center" din Bucureşti.

În plus, grăsimile trans afectează şi ţesuturile. "E pusă în discuţie şi neuroplasticitatea celulelor, care nu este menţinută de aceste grăsimi", adaugă psihiatrul.

Consumaţi uleiuri de in şi de rapiţă

Pentru a optimiza aportul de grăsimi esenţiale ar trebui să renunţaţi la anumite alimente "rele".

"Există acizi graşi saturaţi în natură, pe care îi găsim în lapte, brânză, carne de vită şi oaie. Aceştia interferează în sinteza unor neuromediatori, lucru care poate predispune persoanele la depresie. Pentru a evita efectele negative e bine să se consume uleiuri vegetale (de in, de rapiţă), cu un conţinut bogat în acizi esenţiali. Ei au efect în îmbunătăţirea stării emoţionale, fiind benefici şi pentru dezvoltarea şi reînnoirea celulelor şi a activităţii cerebrale", spune nutriţionistul Corina Zugravu. Aceste produse îmbunătăţesc şi sănătatea inimii, reducând nivelul de colesterol.