Grăsimea de pe burtă te îngraşă

Grăsimea de pe burtă te îngraşă

Ţesuturile de grăsime acumulate în zona abdominală produc un hormon, numit NPY, responsabil de multiplicarea unor celule care te fac şi mai gras.

Grăsimea pe care unele persoane o au în jurul abdomenului poate să le facă şi mai grase, susţin cercetătorii canadieni de la Lawson Health Research Institute. Aceştia au descopeit că ţesuturile de grăsime din zona abdominală produc un hormon numit NPY, care duce la dezvoltarea de celule ce se transformă în grăsime. Grăsimea abdominală este considerată cea mai periculoasă pentru sănătate, pentru că favorizează apariţia diabetului de tip 2, a bolilor de inimă, a hipertensiunii şi a anumitor tipuri de cancer.

„Suntem într-un cerc vicios“

Cercetătorii de la Lawson Health Research Institute au făcut teste pe şobolani care au arătat că grăsimea abdominală, ca şi creierul produc un hormon numit NPY. Specialiştii spun că excesul de NPY în creier este unul dintre principalele motive pentru care persoanele supraponderale mănâncă mai mult. Însă oamenii de ştiinţă au mai constatat că hormonul NPY din ţesuturile abdominale creşte şi numărul de celule care se transformă în grăsime. „Avem de-a face cu un cerc vicios pentru că hormonul produs în creier te face să mănâci mai mult. Din această cauză, iei mai mult în greutate în zona abdominală, grăsimea aceasta produce hormonul NPY într-o cantitate mai mare, ceea ce duce la un numă r şi mai mare de celule grase“, comentează Kaiping Yang, cel care a condus cercetarea.

Specialiştii urmează să studieze şi dacă hormonul produs în abdomen se eliberează în sistemul circulator. Dacă această ipoteză se confirmă, un simplu test de sânge ar putea depista nivelul ridical al acestui hormon. „Ar fi mai simplu ca oamenii să ia medicamente pentru a preveni obezitatea decât să trateze bolile pe care aceasta le cauzează“, mai spune conducătorul cercetării.

Ne puteți urmări și pe Google News