Granturi pentru cercetătorii din Republica Moldova și România. Valoarea proiectelor comune

Granturi pentru cercetătorii din Republica Moldova și România. Valoarea proiectelor comuneSursa foto: Arhiva EVZ

Cercetătorii din Republica Moldova și România vor beneficia de finanțare pentru proiecte comune de cercetare și inovare. Apelul de proiecte a fost lansat vineri de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, Bogdan-Gruia Ivan, și ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Dan Perciune. Proiectul are o  valoare totală de circa 90 de milioane de lei (aproximativ 4,5 mil de euro).

Proiectul va fi cofinanțat de guvernele celor două state. Astfel, granturile vor fi oferite în domenii precum digitalizare, industrie și spațiu; climă, energie și mobilitate. De finanțare vor beneficia și proiectele din domeniul biodiversității, hrană, bioeconomie, resurse naturale, agricultură și mediu. Alte domenii sunt cultură, creativitate și societate incluzivă; sănătate, securitate civilă pentru societate.

„Acest proiect este unul emblematic pentru domeniul cercetării”

Ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a specificat că acest proiect este unul emblematic pentru domeniul cercetării. Ministrul a îndemnat cercetătorii să aplice pentru a beneficia de granturi.

„La Ministerul Educației și Cercetării, investim timp și resurse ca acest sector să crească și să se dezvolte. Elaborăm politici care să încurajeze cât mai mulți tineri să urmeze o carieră în domeniul cercetării și inovării. Recent a fost aprobat un plan național care conectează businessul cu cercetarea și inovarea. Este vorba de Programul național de specializare inteligentă pentru anii 2024-2027 „SMART Moldova”. Am modernizat Codul Științei în conformitate cu standardele europene și am consolidat centrele de cercetare”, a spus Dan Perciun.

Bogdan-Gruia Ivan și Dan Perciun

Bogdan-Gruia Ivan și Dan Perciun/Sursa foto: www.facebook.com/perciundan

La rândul său, Bogdan-Gruia Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării al României, a remarcat că este bucuros să anunțe continuarea unui parteneriat extrem de important prin deschiderea unui nou apel în cadrul proiectului.

„Îmi doresc să avem cât mai mulți aplicanți pe domeniul cercetării avansate. Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim despre oameni care vin din două țări prietene, care vorbesc aceeași limbă și care au o istorie comună”, a afirmat Bogdan-Gruia Ivan.

Până când pot fi depuse dosarele 

Proiectul va acoperi cheltuielile de personal, de logistică, deplasare, precum și cheltuielile indirecte. Evaluarea propunerilor va fi efectuată de către experți internaționali care au titlul de doctor și cu experiență în domeniile de competență.

Dosarele de aplicare la concurs pot fi depuse până la sfârșitul lunii octombrie. Finanțarea maximă acordată pentru un proiect va fi de aproximativ 3 milioane de lei (echivalentul a 750 mii de lei românești). Inițiativele vor fi implementate timp de 24 de luni.

ingineri, România

Priecte/ Sursa Foto: Dreamstime.com

Acesta este al doilea apel de proiecte pentru cercetătorii din Republica Moldova și cei din România. Ediția precedentă, lansată în anul 2023, a avut un buget total de 20 milioane de lei românești. La aceasta au fost depuse 179 de proiecte de cercetare, 38 dinte acestea au fost selectate.

Colaborarea moldo-română în domeniul cercetării și inovării are loc și prin intermediul unor schimburi de experiență și stagii de cercetare; expertizarea și recenzarea în cadrul propunerilor de proiect, publicațiilor științifice etc.