Grădinițele vor rămâne deschise, indiferent de evoluția pandemiei de COVID-19 în viitor. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Grădinițele vor rămâne deschise, indiferent de scenariul epidemiologic care va fi aplicat. Reamintim că data luată în discuție pentru redeschiderea școlilor și grădinițelor este 8 februarie.
Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a precizat că restricțiile de funcționare, în contextul pandemiei de COVID-19, nu vor mai fi aplicate la aceste unități. El a vorbit despre această situație într-un interviu la Antena 3.
„Şi în scenariul vede, şi în cel galben şi în cel roşu, grădinţele rămân dechise. Este cel mai greu să lucrezi cu elevii de clasele I-IV şi de la grădinţă. Nu spun că este uşor să lucrezi în online cu cei de la gimnaziu, de la liceu sau din niversitar. Dar în grădinţie şi în clasele I-IV este cel mai greu de imaginat, cum ai putea fi eficient. Nu poți să îl înveţi pe un copil să facă litere online”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.
De aceea, a precizat Sorin Cîmpeanu, în toate scenariile care vor fi aplicate, propunerea este ca grădinițele să fie deschise.
„Înţeleg foarte bine greutatea lucrului educatorilor în grădinţe. Eu, ca profesor universitar am spus tot timpul că apreciez ceea ce alţii fac şi eu aş putea face mai greu, sau nu aş putea face deloc. Sunt de acord că e mult mai greu de multe ori să fii educator, decât să fii profesor universitar”, a mai precizat ministrul.
Grădinițele rămân deschise. Ce se întâmplă cu școlile
Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat care sunt planuri pentru reînceperea activității în școli, din 8 februarie. Conform unei ultime estimări, 1,4 milioane de elevi ar trebui să revină la școală. Numărul reprezintă mai puțin de jumătate din totalul de 2,9 milioane de elevi.
„Cu siguranţă, pot să vă ofer foarte rapid acest răspuns la fotografia momentului. Datele se pot schimba, ni ne dorim să se schimbe în bine, dar vom vedea fotografia momentului în data de 2 februarie. Va fi un moment de referinţă. O estimare făcută acum câteva zile era de 1,4 milioane de elevi din cei 2,9 milioane de elevi.
El a vorbit și despre modul în care se va putea recupera materia pierdută, timp de 16 săptămâni, câte cinci ore pe săptămână. Profesorii împreună cu elevii și părinții, vor stabili cum vor fi organizate cele cinci ore de recuperare săptămânal. Pentru fiecare oră remedială, un profesor va fi plătit 100 de lei brut.