Scaunul Doinei Gradea se clatină din nou. De când a preluat funcția de șef al Televiziunii Publice, Doinei Gradea i s-a cerut demisia în repetate rânduri fie din cauza declarațiilor făcute, fie pe fondul modului cum gestionează activitatea televiziunii. Iată că nici bine nu a începutul anul, iar Gradea este pusă în fața unei noi situații tensionate.
De această data, sindicatul jurnaliștilor cere demiterea acesteia din funcția de șef al Televiziunii Publice. Marți, Mediasind a transmis o scrisoare oficială Parlamentului prin care cere eliberarea de urgență din funcție a actualului preşedinte-director general al instituţiei.
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, solicită Parlamentului demiterea de urgenţă a actualului preşedinte-director general al instituţiei, Doina Gradea, condamnând atitudinea discreţionară şi abuzivă manifestată de aceasta în actul de conducere a instituţiei, prin refuzul de a avea o colaborare reală cu partenerii sociali, scrie RFI.
„Televiziunea Naţională nu este proprietatea grupurilor de interese!”, se arată în comunicatul MediaSind.
„În urmă cu câteva zile, într-un comunicat de presă, MediaSind acuza presiunile exercitate de preşedintele-director general (PDG) al SRTV în Consiliul de Administraţie. Conducerea SRTV a reacţionat printr-un text nedemn pentru o instituţie media. În aşa-zisul comunicat se fac afirmaţii care dezvăluie o mentalitate de tip dictatorial”, se afirmă în comunicatul sindicatului jurnaliștilor.
Potrivit MediaSind, Doina Gradea nu ține cont de prevederile Contractuli Colectiv de Muncă din Televiziunea Naţională, pe care l-a semnat şi care stipulează, între altele că „angajatorul se obligă se adopte o poziţie neutră şi imparţială în raporturile cu toţi salariaţii societăţii şi faţă de toate sindicatele din unitate, urmărind în permanentă colaborarea cu acestea”.
Din acest motiv, organizația sindicală atrage atenţia Parlamentului României că „stilul dictatorial prin care Preşedintele Director General al SRTV conduce instituţia, în dispreţul legii, generează prejudicii grave angajaţilor, cărora nu le sunt respectate drepturile, iar prestigiul instituţiei este afectat".
Totodată, Sindicatul amintește și de alte episoade similare, precum dispreţuitoare la adresa unor salariaţi, denigrarea Comisiei de etică, necunoaşterea sau ignorarea normelor jurnalistice şi deontologice, descurajarea angajaţilor care îndrăznesc să aibă altă opinie și lipsa de transparenţă în decizii".
MediaSind transmite că va sesiza și la Europpean Broadcasting Union - EBU comportamentul abuziv al preşedintelui-director general al SRTV, solicitând, totodată, sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.