Gorghiu critică CSM pentru asumarea unor modificări la Legile Justiției

Gorghiu critică CSM pentru asumarea unor modificări la Legile Justiției

Senatorul PNL, Alina Gorghiu, membru în Comisia specială privind legile justiției, a spus că regretă că CSM și-a asumat propunerea ca președintele Klaus Iohannis să nu poată refuza numirile procurorilor șefi. Ea a adăugat că a fost surprinsă „că CSM a venit cu nişte propuneri nu chiar bune pentru sistemul judiciar”.

Gorghiu a apreciat că în modificările privind Statutul judecătorilor şi procurorilor discutate vineri la comisia specială „sunt multe alte necorelări”, fapt pentru care liberali vor constesta la CCR unele modificări ale acestei legi. 

„Evident că sunt aspecte în continuare de neconstituţionalitate în modificările făcute cel puţin în ultimele zile. Ne vom gândi foarte clar cum le sumarizăm astfel încât să putem să atacăm la Curtea Constituţională modificarea pe legea 303. Luni subiectul la comisie va fi legat de răspunderea magistraţilor, unde iarăşi vom avea o multitudine de opinii şi veţi vedea atunci poziţia PNL. (...) Ce m-a surprins însă este că CSM a venit cu nişte propuneri nu chiar bune pentru sistemul judiciar, dar nu am să critic CSM acum, cred că e mai important că s-a ajuns la un text civilizat. Curtea Constituţională vede cum am susţinut şi noi, şi anume că scoaterea preşedintelui din procedura de numire a procurorilor cu funcţii înalte înseamnă golirea de conţinut a atribuţiilor preşedintelui, motiv pentru care sunt convinsă că şi cei din majoritatea parlamentară au acceptat până la urmă varianta pe care o propunem noi", a afirmat Alina Gorghiu, după ședința de vineri a Comisiei speciale, citată de Agerpres.

Senatorul PNL a mai spus vineri că Opoziţia a obţinut o victorie de etapă la dezbaterile pe legile Justiţiei prin reglementările privind numirea procurorilor şefi şi a afirmat că toate amendamentele care pot modifica substanţial legislaţia ar putea fi adoptate în plenul Parlamentului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aş spune că e o victorie de etapă a PNL şi a Opoziţiei în general sau o victorie a raţionalului din sala asta, pentru că, practic, a rămas reglementarea din legea actuală. Eu nu pot însă să zâmbesc şi nu vreau să mă bucur deloc pentru că toate amendamentele despre care aţi auzit că ar fi putut să modifice substanţial legea au rămas la amendamente respinse. Într-un limbaj cât se poate de comun, asta înseamnă că se pot face modificări în plenul Parlamentului, astfel încât preşedintele României să fie scos de tot, definitiv, din procedura de numire a procurorilor şefi”, a declarat Alina Gorghiu.

Comisia parlamentară specială privind legile justiției s-a răzgândit în privința procedurii de numire a procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT, după ce, în ședința de vineri, coaliția PSD-ALDE decisese să-l scoată din schemă pe președintele Klaus Iohannis.

Inițial, comisia hotărâse să abroge prevederile conform cărora Președintele României putea refuza o singură dată numirea magistraților. Câteva ore mai târziu membrii forului legislativ au revenit asupra deciziei și nu au mai modificat nimic la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul procurorilor și judecătorilor