Gondole şi corăbii vikinge pe râul Bega

Gondole şi corăbii vikinge pe râul Bega

Muzică de Beethoven, Strauss sau Haendel, corăbii, gondole, jocuri de lumini şi artificii.

Acestea au fost elementele de bază ale spectacolului de care s-au bucurat vineri seară peste 4.000 de timişoreni. Orchestra Filarmonicii Banatul a concertat pe malul Begăi, iar maestrul Radu Popa a dirijat de pe un ponton construit deasupra apei. 150 de instrumentişti şi membri ai corului instituţiei conduse de Coriolan Gârboni au dat curs unui spectacol de o frumuseţe fără precedent.

Publicul a ocupat o faleză întreagă între două poduri. Cei care nu au prins locuri pe scaunele şi băncile aduse de municipalitate au stat în picioare sau turceşte, pe caldarâmul falezei, cu copiii în braţe, unii emoţionaţi până la lacrimi de ce au văzut. „Din ce văd, cred că peste 4.000 de timişoreni au venit la spectacol. E măreţ. Să nu uităm că este Ziua Europei şi, în acelaşi timp, în Piaţa Unirii sunt alte concerte, la care accesul e, de asemenea, gratuit. Asistăm la un spectacol care pune semnul egal între noi şi europenii din Vest“, a declarat Ion Ardereanu, ofiţer de carieră.   „Sirena“ a interpretat „Aria Lunii“ Filarmonica a prezentat o succesiune de selecţiuni din opere şi simfonii cunoscute publicului, fiecare creată de câte un compozitor din altă ţară a Uniunii Europene.

Prima surpriză de care au avut parte spectatorii de pe faleza Begăi a fost o „mostră“ de Cehia, în care o corabie vikingă, pusă în mişcare de silfide cu vâsle în mâini, a adus în faţa publicului o sirenă, nimeni alta decât soprana Marta Cristina Sandu. Ea a cântat, pe apă, „Aria Lunii“ din opera „Rusalka“ lui Dvorak. Mai apoi, pe o gondolă a trecut „anonimul veneţian“, în timp ce orchestra interpreta opera omonimă. S-au mai auzit selecţiuni din Beethoven, Strauss, Marcello şi Haendel. România a fost prezentă cu cel mai cunoscut vals din lume, „Dunărea albastră“, al lui Iosif Ivanovici.

La final, orchestra a interpretat „Boleroul“ lui Ravel, în timp ce podurile de peste canal s-au tranformat în cascade de artificii, iar o trupă de dansatori cu foc au plutit pe un ponton prin faţa audienţei.   „Noi suntem europeni, iar cu acest spectacol am vrut să le reamintim acest lucru şi celor care uneori au dubii vizavi de identitatea noastră continentală. Ne-am propus un spectacol demn de oricare ţară occidentală, iar din reacţiile publicului, nu putem spune decât că am reuşit“, a declarat Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii timişorene.   Spectacolul simfonic a fost întregit de alegorii plutitoare. Au fost construite din lemn uşor o corabie vikingă şi o gondolă, sub îndrumarea unui arhitect, deasupra unor bărci gonflabile pe care le-a pus la dispoziţia filarmonicii Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Banat. Mai mult, organizatorii au lăsat să plutească pe Bega 100 de „flori de gheaţă“ de culoare albastră, realizate din polistiren, şi tot atâtea făclii aprinse, iar la un moment dat apa din jurul pontonului dirijorului a fost transformată în arteziene, cu ajutorul unor pompe speciale. Spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii.

Ne puteți urmări și pe Google News