Evenimentul Zilei > International > Gloanțele încep să facă legea în Turcia lui Erdogan
Gloanțele încep să facă legea în Turcia lui Erdogan

Gloanțele încep să facă legea în Turcia lui Erdogan

Focurile de armă trase asupra autocarului echipei Fenerbahce au avut loc la scurt timp după mai multe incidente de o violență extremă care indică o stare de tensiune maximă în Turcia

Focurile de armă trase sâmbătă noaptea asupra autocarului echipei de fotbal Fenerbahce au încheiat o săptămână marcată de violență extremă în Turcia. Pe lângă seria de atacuri armate, o pană de curent, cea mai gravă din ultimii 15 ani, a lăsat în beznă 20 de provincii din Turcia, afectând și principalele orașe din țară: Istanbul, Ankara, Izmir, Bursa și Antalya. O mână criminală este și aici una dintre ipotezele luate în calcul de oficialii turci.

Terorism sau rivalitate sportivă?

Autocarul echipei Fenerbahce a fost atacat cu focuri de armă trase dintr-o pușcă de vânătoare, a dezvăluit ieri guvernatorul provinciei Trabzon, unde a avut loc incidentul. Șoferul a fost singurul rănit, dar atacul a șocat întreaga țară, mai ales că echipa din Istanbul este cea mai iubită din fotbalul turcesc. Nu se cunosc deocamdată motivele acestui atac, dar presa turcă susține că nu ar fi străin de rivalitatea istorică dintre Fenerhbahce și Trabzonspor. Acum patru ani, echipa din Istanbul, câștigătoare a campionatului turc din acel sezon, a fost implicată într-un scandal legat de aranjarea mai multor meciuri. Trabzonspor, echipa ocupantă a locului doi, a cerut să îi fie înmânat ei trofeul, dar oficialii turci amână și în prezent o decizie tranșantă în acest dosar al meciurilor aranjate. În consecință, mai scriu jurnaliștii turci, frustrarea în rândul suporterilor echipei Trabzonspor a atins un nivel fără precedent ceea ce ar putea explica și atacul armat de acum câteva seri.


FOTO: Fenerbahce au încheiat o săptămână marcată de violență extremă în TurciaIncidentul s-ar fi putut transforma într-o tragedie dacă unul dintre agenții de securitate nu ar fi intervenit prompt să calce frânele autocarului cu 40 de oameni la bord, care rula la viteză mare pe autostradă.

Atac după atac

Șocul la nivelul societății turce, care a condamnat unanim incidentul de sâmbătă noaptea, este cu atât mai mare cu cât atacul încheie o săptămână marcată de trei atacuri teroriste comise la Istanbul, în decurs de doar două zile. Marți, membrii unei grupări de extremă stânga au luat ostatic un procuror în sediul Palatului Justiției din Istanbul. Procurorul, ucis în schimburile de focuri cu atacatorii, ancheta moartea unui tânăr, provocată de o grenadă lacrimogenă trasă de poliție, la Istanbul, în timpul manifestațiilor antiguvernamentale din iunie 2013. A doua zi, un bărbat înarmat a intrat în sediul unei filiale a partidului de guvernământ AKP, dar a fost imobilizat de oamenii legii înainte de a face victime. La doar câteva ore, două persoane au deschis focul asupra sediului central al poliției din Istanbul, unul dintre atacatori fiind anihilat de oamenii legii.

Analiștii atrag atenția că nivelul tensiunilor în Turcia, după ani de zile de crize politice și măsuri de consolidare a puterii în mâinile președintelui Recep Tayyip Erdogan, a atins un nivel periculos, marcat și prin acte de violență extremă.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: