Dana Gîrbovan: De unde ştie Macovei ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA

Dana Gîrbovan: De unde ştie Macovei ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA

După ce fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a susținut că președintele UNJR, Dana Gîrbovan, trebuie să aducă „dovezi„ cu privire la una din declarațiile făcute, Gîrbovan i-a adresat o serie de întrebări europarlamentarului.

Dana Gîrbovan a participat zilele trecute la o emisiune TV, în care a făcut afirmaţii pe tema SIPA, dar şi despre Monica Macovei.

Macovei a scris, ieri, pe Facebook, că preşedintele UNJR trebuie să aducă „dovezi” cu privire la una dintre declaraţiile făcute, cu care a fost citată în presă, respectiv: „Cel mai grav este faptul că aceste informaţii se pot folosi şi acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este şantajabil cu ajutorul informaţiilor care se găsesc acolo”.

Macovei susţine că nu a făcut astfel de declaraţii în acea perioadă, ci în 2014, la 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În declaraţia mea din octombrie 2014 puneam în discuţie modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA şi informaţiile din arhivă, despre care apăruseră alegaţii în spaţiul public încă din 2005, motiv pentru care am şi luat decizia de a desfiinţa SIPA şi a sigila arhiva. În niciun caz nu am afirmat că am informaţii din arhiva SIPA şi că Victor Ponta ar putea fi şantajat astfel”, a scris Macovei pe Facebook.

Dana Gîrbovan a replicat că declaraţia sa făcută la televizor a fost scoasă din context în presă şi nu reflectă afirmaţiile ei.

Cu acest prilej, şi judecătoarea îi adresează o serie de întrebări Monicăi Macovei.

Gîrbovan o întreabă pe Macovei dacă a avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea HG prin care instituţia a fost desfiinţată, cine a ordonat şi efectuat această cercetare şi unde au fost publicate concluziile. Mai mult, judecătoarea vrea să afle dacă între data emiterii HG 127/2006 şi data efectivă a desfiinţării SIPA, 6 luni mai târziu, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze şi opiseze arhiva SIPA, iar dacă după desfiinţarea instituţiei, şi până la finalul mandatului ei de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze acest caz.

„De unde ştie ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA? De unde ştie că SIPA culegea informaţii şi cu ajutorul unor magistraţi care erau ofiţeri acoperiţi? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenţei ofiţerilor acoperiţi între magistraţi? Pe ce îşi susţine afirmaţia că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 şi ce s-a întamplat cu documentele dinainte de acest an?”, mai întreabă judecătoarea pe Facebook.

„Aștept cu interes răspunsurile doamnei Macovei și o asigur că dacă mai am întrebari i le voi adresa public, deoarece după aproape 12 ani e timpul să înțelegem ce s-a întamplat cu această arhivă, începând cu mandatul domniei sale”, conchide Gîrbovan.

Disputa a pornit de la afirmaţii făcute în 2014 de Macovei, după apariţia în perioada campaniei pentru prezidenţiale a informaţiilor că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE.

Jurnalistul Dan Andronic a făcut DEZVĂLUIRI despre Arhiva SIPA în episodul XV al serialului „NOI SUNTEM STATUL!”.