Dana Gîrbovan: De unde ştie Macovei ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?
Editura Evenimentul si Capital

Dana Gîrbovan: De unde ştie Macovei ce conţineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?

Dana Gîrbovan
Autor: | | 15 Comentarii | 5831 Vizualizari

După ce fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, a susținut că președintele UNJR, Dana Gîrbovan, trebuie să aducă „dovezi„ cu privire la una din declarațiile făcute, Gîrbovan i-a adresat o serie de întrebări europarlamentarului.

Dana Gîrbovan a participat zilele trecute la o emisiune TV, în care a făcut afirmaţii pe tema SIPA, dar şi despre Monica Macovei.

Macovei a scris, ieri, pe Facebook, că preşedintele UNJR trebuie să aducă „dovezi” cu privire la una dintre declaraţiile făcute, cu care a fost citată în presă, respectiv: „Cel mai grav este faptul că aceste informaţii se pot folosi şi acum, evident în mod ilegal. Monica Macovei a declarat la vremea respectivă, înainte să se sigileze arhiva, că domnul Ponta este şantajabil cu ajutorul informaţiilor care se găsesc acolo”.

Macovei susţine că nu a făcut astfel de declaraţii în acea perioadă, ci în 2014, la 9 ani de la sigilarea arhivei SIPA.

„În declaraţia mea din octombrie 2014 puneam în discuţie modul în care Rodica Stănoiu folosea, probabil, SIPA şi informaţiile din arhivă, despre care apăruseră alegaţii în spaţiul public încă din 2005, motiv pentru care am şi luat decizia de a desfiinţa SIPA şi a sigila arhiva. În niciun caz nu am afirmat că am informaţii din arhiva SIPA şi că Victor Ponta ar putea fi şantajat astfel”, a scris Macovei pe Facebook.

Dana Gîrbovan a replicat că declaraţia sa făcută la televizor a fost scoasă din context în presă şi nu reflectă afirmaţiile ei.

„Ca fost procuror, doamna Monica Macovei trebuie să știe că un minim de verificări ale informației sunt necesare înainte de a formula în spațiul public acuzații atât de grave precum cele pe care le-a făcut la adresa mea, și anume că aș intra „într-un joc cu informații nereale și insinuări, care are ca scop decredibilizarea justiției și atacarea magistraților”, scrie Dana Gîrbovan.

Cu acest prilej, şi judecătoarea îi adresează o serie de întrebări Monicăi Macovei.

„1. A avut loc o cercetare a arhivei SIPA înainte de emiterea H.G. 127 din 26 ianuarie 2006? Dacă da, cine a ordonat această cercetare, cine a efectuat-o și unde au fost publicate concluziile acesteia?

2. Între data emiterii H.G. 127/2006, 26 ianuarie 2006, și data desființării SIPA/DGPA, 30 iunie 2006, a existat o comisie care să acceseze, cerceteze, inventarieze și opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când s-a creat această comisie și până când a activat?

3. Dacă după data desființării SIPA, 30 iunie 2006, și până la finalul mandatului de ministru, a mai activat vreo comisie care să cerceteze, inventarieze ori opiseze arhiva SIPA? Dacă da, când au fost create aceste comisii și pe ce perioadă au activat?

4. De unde știe ce conțineau notele informative din dosarele din arhiva SIPA?

5. De unde știe că SIPA culegea informații și cu ajutorul unor magistrați care erau ofițeri acoperiți? A sesizat Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la acest aspect, al existenței ofițerilor acoperiți între magistrați?

6. Pe ce își susține afirmația că în arhiva SIPA au fost documente numai începând cu 2001 și ce s-a întâmplat cu documentele dinainte de acest an?”, întreabă judecătoarea pe Facebook.

„Aștept cu interes răspunsurile doamnei Macovei și o asigur că dacă mai am întrebari i le voi adresa public, deoarece după aproape 12 ani e timpul să înțelegem ce s-a întamplat cu această arhivă, începând cu mandatul domniei sale”, conchide Gîrbovan.

Disputa a pornit de la afirmaţii făcute în 2014 de Macovei, după apariţia în perioada campaniei pentru prezidenţiale a informaţiilor că Victor Ponta ar fi fost ofiţer acoperit al SIE.

Jurnalistul Dan Andronic a făcut DEZVĂLUIRI despre Arhiva SIPA în episodul XV al serialului „NOI SUNTEM STATUL!”.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate