Ginerele lui Trump, vizat de ancheta FBI pentru legături cu Moscova
- Simona Stupar
- 29 mai 2017, 00:00
Jared Kushner este acuzat că a discutat cu ambasadorul rus despre crearea unui canal de comunicare secret între echipa președintelui american și Kremlin
Publicațiile Washington Post și New York Times au scris, în weekend, că soțul Ivankăi Trump, unul dintre cei mai de încredere consilieri ai lui Trump, Jared Kushner (36 de ani), ar fi discutat cu ambasadorul rus la Washington despre posibilitatea de a se crea un canal secret și siguir de comunicare, astfel încât discuțiile să nu fie supravegheate de serviciile secrete americane.
Propunere șocantă
Discuțiile dintre Jared Kushner și ambasadorul rus Serghei Kislyak au avut loc în perioada dintre câștigarea alegerilor de către Donald Trump și învestirea în funcție, în ianuarie 2017, iar ambasadorul ar fi fost șocat de această sugestie - ca americanilor să li se permită să folosească echipamentele ambasadei ruse, potrivit surselor citate.
La întâlnirea din luna decembrie, desfășurată în clădirea Trump Tower din New York, a participat și Michael Flynn, primul consilier pe probleme de securitate națională a lui Trump, care a fost forțat să demisioneze pentru că a mințit despre legăturile sale cu Rusia.
Anchete și comisii
Acuzațiile referitoare la legăturile dintre campania electorală a lui Donald Trump și autoritățile ruse au condus la anchete federale și comisii în Congres, care să analizeze influența pe care a avut-o Kremlinul asupra rezultatelor alegerilor din SUA.
Cele mai recente dezvăluiri s-au făcut după unele interceptări ale comunicațiilor rușilor, analizate de oficiali americani și descrise de presă.
Casa Albă a refuzat să comenteze noile informații, la fel ca și Ambasada Rusiei.
Un avocat al lui Kushner a declarat că acesta este dispus să coopereze în orice fel de investigație care-l vizează.
Posibile restructurări la Casa Albă
Conform presei americane, unii consilieri de la Casa Albă ar fi discutat, discret, între ei, dacă nu cumva Kushner ar trebui să joace un rol mai redus sau să-și ia concediu, până se stinge scandalul, dar au refuzat să discute deschis cu ginerele președintelui.
Pe de altă parte, avocații președintelui i-au cerut acestuia să nu comenteze caustic pe Twitter despre anchetela legată de Rusia, pentru că mesajele se pot întoarce împotriva lui - ar putea fi acuzat că încearcă să obstrucționeze justiția.
Trump și consilierii săi, în încercarea de a rezolva criza legată de Rusia, care umbrește mandatul, se gândesc la o restructurare a angajaților importanți de la Casa Albă și crearea „unei camere de război”.
Strategie
După ce s-a întors sâmbătă noaptea în SUA, din turneul în Orientul Mijlociu și Europa, Trump plănuiește o luptă mai agresivă contra acestor acuzații și reluarea agendei politice, rămasă suspendată în Congres.
Susținătorii lui Kushner spun că experiența în cultura de afaceri agresivă din New York l-a pregătit pentru a face față crizelor și a rezolva sarcinile trasate de Trump.
Dar a conduce o companie imobiliară, în care urmărești doar un profit cât mai mare, este diferit de a te descurca într-un vast sistem guvernamental sau a gestiona o politică complicată la Washington și o diplomație externă complexă, remarcă analiștii.
Kushner a salvat imperiul familiei
După ce a preluat afacerile tatălui său trimis la închisoare, Kushner, care avea 25 de ani, a plătit 1,8 miliarde de dolari în 2007 pentru cea mai scumpă clădire din SUA. Apoi piața s-a prăbușit, iar datoriile s-au acumulat, iar tânărul afacerist a încercat ani de zile să convingă băncile să renegocieze împrumuturile pe care le avea. Avea o „armă” la dispoziție: deținea un ziar, New York Observer, cumpărat în 2006. Când un creditor i-a creat probleme, Kushner a cerut un articol despre creditorul necooperant. „Pot să vă spun că era foarte nervos pe acel tip”, mărturisea editorul, Elizabeth Spiers, care a demisionat în 2012. După câteva luni, Kushner a renunțat la presiuni.