Gigantul Apple, bun de plată. Suma plătită pentru soluționarea unui proces colectiv

Gigantul Apple, bun de plată. Suma plătită pentru soluționarea unui proces colectivApple, o nouă surpriză pentru utilizatori. Modificările se aplică din martie. Sursa foto: 23790881 © Songquan Deng | Dreamstime.com

Apple a încheiat un acord de 490 de milioane de dolari, pentru a pune capăt unui proces colectiv. Astfel, gigantul din IT a reușit să ajungă la o înțelegere cu acționarii care l-au acuzat de fraudă.

Apple, demers pentru încheierea conflictului

Conflictul a debutat în anul 2029, când Apple a spus că va reduce prognoza trimestrială a veniturilor cu până la 9 miliarde de dolari. În perioada respectivă, gigantul din IT dădea vina pe tensiunile comerciale dintre SUA și China.

Totodată, în noiembrie 2018, șeful companiei, Tim Cook susținea că nu există presiune pe vânzări în China.

Pierderi importante pentru gigantul din IT

Declarația din ianuarie 2019 a dus la o scădere a acțiunilor Apple cu 10%. Totodată, anunțul a provocat și o diminuare de 74 de miliarde de dolari din valoarea de piață a companiei.

Astfel, compania uriașă a fost nevoită să ajungă la acordul de aproape jumătate de milion de dolari.  Suna acoperă pierderile investitorilor care au achiziționat acțiuni în intervalul respectiv.

Apple

Sursa foto: Pressureua | Dreamstime.com

Apple, acord de aproape jumătate de milion de dolari

Consiliul din Norfolk a fost reclamantul principal în acest proces, acționând în calitate de autoritate administrativă a Fondului de Pensii, localizat în Anglia. Și avocații reclamaților ar urma să aibă de câștigat de pe urma acestui caz. Aceștia ar putea primi până la 25% din valoarea tranzacției.

Nu este singurul proces pe care compania  Apple alege să îl soluționeze astfel. La finalul anului trecut, în alt caz, gigantul a acceptat să plătească sute de milioane de dolari. Cunoscuta companie a fost dată în judecată, reclamanții susținând că aceasta ar instala software pentru a încetini iPhone-urile mai vechi. În perioada respectivă, gigantul a acceptat plata a 310 milioane de dolari și până la 500 de milioane de dolari ca despăgubiri.

Peste 100 de milioane de utilizatori de iPhone au fost despăgubiți in acest caz. Compania a catalogat speța respectivă drept „cea mai mare recuperare integrală în numerar într-un caz de intruziune informatică din istorie”.