Comisia Europeană a declarat că va iniția investigații în urma deciziei Apple de a închide contul de dezvoltator folosit de Epic pentru a lansa un magazin de jocuri destinat platformei iOS.
Fără a lansa o investigație oficială, Comisia Europeană a anunțat că examinează dacă decizia Apple ar putea încălca trei reglementări distincte.
Apple este supusă unei anchete a Comisiei Europene în urma închiderii contului Epic
În plus față de noua Lege pentru Piața Digitală, se analizează respectarea Legii privind Serviciile Digitale și a Regulamentului platform-to-business.
Ultima dintre aceste trei reguli impune ca o astfel de decizie să fie însoțită de o justificare clară. Totuși, spre deosebire de primele două, aceasta este aplicată de fiecare stat individual, nu de către Comisia Europeană.
Apple a optat pentru închiderea contului Epic, caracterizând producătorul de jocuri drept „de neîncredere” și „o amenințare” pentru ecosistemul iOS.
Epic susține că decizia Apple vine în urma criticilor aduse de aceasta. Dezvoltatorul de jocuri a descris noile reguli ale companiei drept o „bătaie de joc” la adresa noii legislații europene, potrivit News.ro.
Motivul din spatele deciziei de a închide contul Epic
Apple ar fi decis să închidă contul Epic, la scurt timp după aprobarea acestuia, deoarece dezvoltatorul de jocuri a criticat public planul companiei americane de a se conforma DMA, regulamentul european pentru piețe digitale.
Cele două companii sunt angrenate într-un conflict juridic din 2020. Atunci, dezvoltatorul de jocuri a acuzat că practica Apple de a percepe comisioane de până la 30% pentru plățile efectuate în aplicație, pe iPhone, a încălcat regulile antitrust din SUA.
Pe de altă parte, compania susține că Epic și-a încălcat obligațiile contractuale față de ea. Astfel că, are dreptul de a-i închide contul, în conformitate cu decizia instanței de la finalul procesului intentat chiar de dezvoltatorul Fortnite.
După decizie, dezvoltatorul de jocuri a spus că prin această mișcare se elimină unul dintre potențialii concurenți.
„Ne subminează capacitatea de a fi un concurent real și le arată altor dezvoltatori ce se întâmplă atunci când încercați să concurați cu Apple sau când sunteți critici cu privire la practicile lor neloiale”, spune Epic Games.