CE aprobă un ajutor de stat de 3 miliarde euro acordat de România pentru sprijinirea instalaţiilor eoliene onshore

CE aprobă un ajutor de stat de 3 miliarde euro acordat de România pentru sprijinirea instalaţiilor eoliene onshore Comisia Europeană. Sursa foto: Wikipedia

Comisia Europeană va aloca României 3 miliarde de euro pentru reducerea dependenței de combustibili fosili. Totodată, executivul european încurajează dezvoltara instalațiilor care produc energie eoliană onshore.

Comisia Europeană va acorda României 3 miliarde de euro, echivalentul a 15, 22 miliarde de lei, pentru instalațiile de energie eoliană onshore și cele solare. Spijinul financiar face parte din Planul indutrial al Pactului verde. Plan care urmărește promovarea tranziției către o economie „zero net”.

Comisia Europeană ne dă 3 miliarde de euro pentru reducerea dependenței de combustibili

Comisia Europeană a aprobat schma de ajutor în baza Cadrului temporar de criză și de tranziție pentru măsuri de ajutor de stat. Programul menționat a fost adoptat de Executivul European în 9 martie 2023 și completat nouă luni mai târziu, cu scopul de a sprijini sectoarele esențiale pentru „accelerare tranziției verzi și reducerea dependenței de combustibili.

Astfel, vor fi primi finanțare proiectele de construcție și exploatare a instalațiilor noi care produc energie electrică din surse fotovoltaice și eoliene onshore. Sprijinul financiar se va acorda doar prin procedurile de ofertare pay-as-bid. Prețul de referință se va calcula ca „medie lunară ponderată, în funcție de prețul de piață al energie electrice pentru ziua următoare”.

Ne puteți urmări și pe Google News
Comisia Europeană acordă României 3 miliarde de euro pentru reducerea dependenței de combustibili

Sursa: Dreamstime.com

Un nivel minim de rentabilitate

În cazul în care prețul de referință este sub cel de exercitare, beneficiarul are dreptul să primească plăți egale cu diferența din cele două prețuri. Însă, atunci când tariful de referință îl depășește pe cel de exercitare, beneficiarul va returna statului român diferența aferentă.

Cu alte cuvinte,schema de ajutor va asigura beneficiarilor un nivel minim de rentabilitate. Totodată, statul se asigurp că beneficiarii nu sunt supracompensați pentru intervalele în care prețul de referință îl depășește pe cel de exercitare.

Comisia Europeană

Comisia Europeană / Sursă foto: Dreamstime.com

Comisia Europeană a constatat că țara noastră se încadrează în condițiile prevăzute în Cadrul temporar de criză și tranziție. Ajutorul urmează să fie acordat prin procedura de licitație competitivă până la 31 decembrie 2025.

De asemenea, Executivul european a mai stabilit că schema notificată de țara noastră îndeplinește condițiile pentru accelerarea tranziției verzi. În baza acestor aspecte, Coisia a validat măsura de ajutor în temeiul normelor UE referitor la ajutoarele de stat, potrivit Agerpres.