Gianna Nannini: "E o energie ciudată în România, mă inspiră foarte mult"

Gianna Nannini: "E o energie ciudată în România, mă inspiră foarte mult"

Deşi a fost catalogată drept star al anilor '90, Gianna Nannini a demonstrat că încă este o artistă în vogă, la concertul susţinut aseară, la Bucureşti, unde hituri ca "Un'Estate Italiana" şi "Meravigliosa Creatura" au părut mai actuale ca niciodată.

După mai bine de 30 de ani de muzică, vis împlinit chiar dacă a trebuit să poarte un război cu propria familie, cântă reaţa italiană spune că a rămas neschimbată ca om, deşi pe scenă „se transformă“. EVZ: Faci muzică de mai bine de 30 de ani şi totuşi nu-ţi place cuvântul carieră... Gianna Nannini: Eu asociez acest cuvânt cu lipsa de inspiraţie. Cariera este o formulă, iar pentru mine, muzica are cu totul altă semnificaţie: nu e o formulă, nu e ceva încadrat în nişte tipare, nu e limitată de graniţe. Muzica e ca un vis, fără început şi fără sfârşit, ceva ce nu poţi cuantifica într-un cuvânt cum e „carieră“.

Te-ai schimbat în această perioadă? Am rămas aceeaşi şi cred că sunt unul dintre puţinii oameni care au reuşit acest lucru. Singura transformare apare când urc pe scenă, atunci mă schimb, devin ca un spirit şi nu mai există nimic în afară de mine şi muzică. Părinţii tăi nu au fost de acord cu faptul că ai ales muzica, în loc să te ocupi de afacerea familiei... Tatăl meu, care, din nefericire, a murit anul trecut, nu a fost niciodată de acord cu alegerea mea şi nici nu a fost mândru de mine. Nici mama nu m-a înţeles de la început, însă eu mi-am urmat visul. Am fugit de acasă pentru a deveni cântăreaţă. În cele din urmă, după foarte multă vreme, când a văzut că am succes, a acceptat alegerea mea. A trebuit să lupt, cred că unul dintre cele mai mari „războaie“ pe care le-am purtat vreodată a fost cel cu familia mea. Abordezi, în muzica ta, subiecte delicate: autosatisfacerea sexuală, avortul, divorţul. Italia este o ţară conservatoare, în care Vaticanul are un cuvânt greu de spus. Italia trebuie să se schimbe? Încă avem un Papă în Italia, iar el este o piatră de temelie pentru întreaga ţară. Pe de altă parte, Italia este o ţară de modă veche, legile sunt „prăfuite“. Tinerii oricum nu mai ţin cont de toate aceste reguli, impuse de biserică sau de stat, şi fac ce vor. Într-un fel, e vorba despre fructul oprit. Însă mi se pare absurd să menţii unele legi sau norme doar de dragul de a le avea, când oamenii oricum fac ce vor. De ce să fie interzis divorţul de Biserica Catolică, când, de exemplu, într-un cuplu nu mai există dragoste? Ce rost mai are?

Ai avut probleme în Italia pentru că ai spus ce gândeşti? Te-ai gândit vreodată să te muţi în altă ţară? E adevărat, am făcut ceva vâlvă, mai ales la început, cu single-ul „America“, însă nu pot să spun că am avut probleme, n-am fost prima care a vorbit despre aceste lucruri. Într-adevăr, acum câţiva ani m-am gândit să mă mult la Berlin, pentru că îmi plăcea oraşul. Dar am realizat că-mi place şi mai mult Italia: îmi plac peisajele, îmi place mâncarea, îmi plac oamenii.

Ce crezi despre premierul Berlusconi? Vrea să lanseze un album cu cântece de dragoste, în curând. (Râde) Nu ştiam asta. Nu-l cunosc personal pe Berlusconi, însă cred despre el, ca despre toţi politicienii, că ar trebui să înceteze să viseze. Ei nu ştiu ce-şi doresc oamenii de rând, nu ştiu de ce au nevoie. Ei vând iluzii... Publicul român te cunoaşte mai ales pentru piesa „Un’Estate Italiana“, imnul Campionatului Mondial de fotbal din Italia, în 1990. E un mic paradox. Am acceptat să cânt acest imn, deşi nu-mi plăcea deloc fotbalul. Poate şi pentru că tatăl meu era un microbist înfocat şi, pentru că lui îi plăcea fotbalul, eu nu suportam acest joc. Însă a devenit unul dintre cele mai mari hituri ale mele, pe care oamenii vor să-l asculte mereu şi mereu. E o piesă a oamenilor, nu-mi mai aparţine. „Meravigliosa creatura“, un hit recent în România, odată cu spotul pentru Fiat Bravo, deşi melodia a fost lansată în 1995. Cine e minunata creatură? Creatura minunată suntem noi, fiecare om în parte. Nu e vorba despre cineva anume, în acest cântec. Suntem nişte creaturi atât de frumoase, spirituale. De ce să stricăm totul cu războaie şi sânge, când viaţa e minunată? OASPETE „Românii ştiu să trăiască“

Aflată pentru a doua oară în România, Gianna Nannini şi-a încheiat, aseară, turneul „Giannabest“ în România, ţară care îi place foarte mult. „E o energie ciudată în România, mă inspiră foarte mult“, a declarat artista într-o conferinţă de presă susţinută înainte de concert. „De altfel, mă simt mult mai aproape de Est, decât de Vest, din punct de vedere muzical. Îmi place muzica folk, îmi place muzica ţigănească“, a spus Gianna Nannini. În ciuda scandalurilor din Italia, artista a precizat că îi îndrăgeşte pe români. „Nu-mi place să categorisesc oamenii, lucru pe care politicienii îl fac. Nu e corect ca un popor să fie catalogat după faptele câtorva oameni. Mie îmi plac românii, sunt ca noi: le place să-şi trăiască viaţa“, a completat artista.

Ne puteți urmări și pe Google News