Ghinion mare pentru un buzoian. A fost prins când încerca să vândă un artefact de peste 6.000 de ani

Ghinion mare pentru un buzoian. A fost prins când încerca să vândă un artefact de peste 6.000 de aniSursa: Poliția Română

Tehnologia se pare că nu a fost deloc în favoarea unui buzoian, care a încercat să vândă, în mediul online, un artefact cu o vechime de peste 6.000 de ani. Deși nu știa cu exactitate ce este sau din ce epocă face parte, bărbatul cerea 3.000 de euro pentru obiectul pe care susține că l-ar fi găsit în urmă cu 25 de ani.

Poliția din Buzău a avut parte de o captură la care nici nu se așteptau. Aceștia au identificat un bărbat care încerca să vândă în mediul online un artefact cu o vechime de peste 6.000 de ani. Deși este un obiect demn de o plăcuță din muzeu, buzoianul cerea în schimbul obiectului suma de 3.000 de euro.

Un bărbat din Buzău a postat mai multe anunțuri în mediul online cu privire la vânzarea unui obiect de antichitate. În postări, acesta susține că obiectul ar fi un „ciocan de luptă din epoca neolitică” și cerea pe el suma de 3.000 de euro. Polițiștii s-au sesizat din oficiu atunci când au văzut postarea și au găsit deținătorul.

Artefactul a fost confiscat de la buzoian, care îl deținea ilegal, și l-au predat Direcţiei Județene pentru Cultură Buzău, în vederea valorificării prin expunere în Muzeul Județean Buzău, scrie realitateadebuzau.net. În urma verificărilor, s-a descoperit că artefactul are o vechime de peste 6.000 de ani, aparținând începutului epocii bronzului.

Poliția din Buzău a demarat o anchetă după ce au văzut fotografiile cu artefactul scos la vânzare și au reușit să îl identifice pe vânzător. Bărbatul susține că obiectul se află în posesia sa de mai bine de 25 de ani și l-a descoperit în zona de pădure a localității Valea Lupului, oraș Pătârlagele.

Muzeul Judeţean Buzău a făcut o expertiză specializată asupra artefactului, descoperind că obiectul este un topor cu gaură de înmănuşare, bun cultural cu o vechime mai mare de 6000 de ani. Acesta face parte dintr-o categorie de obiecte cu circulație largă în neo-eneolitic și începutul epocii bronzului.

”Conform Legii 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil, o persoană care găseşte întâmplător un bun cultural, are obligaţia de a preda bunul cultural mobil către primărie în termen de 72 de ore de la descoperire, în caz contrar urmând a fi aplicată sancţiune contravenţională”, precizează polițiștii buzoieni.

Ne puteți urmări și pe Google News