Evenimentul Zilei > Actualitate > Ghidul cumpărătorului isteţ de locuinţă nouă
Ghidul cumpărătorului isteţ de locuinţă nouă

Ghidul cumpărătorului isteţ de locuinţă nouă

Dezvoltatorii imobiliari au redus preţurile pentru a atrage noi clienţi, însă şi casele noi ascund capcane. De la tencuiala care se desprinde de pe pereţi, la bateriile care cedează, toate micile detalii pe care un cumpărător nu le bagă în seamă pot crea mari probleme, după semnarea actelor.

Constructorii oferă garanţii pentru lucrările făcute, însă, după ce se produce paguba, parcă nu te mai încântă faptul că vor veni nişte instalatori să schimbe ţevile stricate. Dacă mai pui la socoteală şi că vor trebui să spargă faianţa sau gresia sau că tâmplarii vor demonta bucăţi din parchet, garanţia acordată de dezvoltator chiar nu mai reuşeşte să îl bucure pe noul proprietar.
“Ne mutasem de o lună şi câteva zile în casa noastră, luată cu credit pe-o jumătate de viaţă, când a picat bateria de la baie. Am sunat la dezvoltator, ne-a spus că paguba s-a produs din cauza noastră, aşa că am schimbat bateria pe banii noştri. Însă, când s-a stricat şi bateria de la baie, iar canalizarea s-a înfundat, nu am mai cedat şi, vrând-nevrând, a trebuit să trimită o echipă să remedieze problemele. Din păcate, acum avem un mic mozaic, pentru că au spart câteva plăci din faianţă şi nu au mai avut altele la fel”, povesteşte Alexandru Ionescu.
Vecinul, spion fără voie
Tânărul a avut noroc, căci unii dintre vecinii săi au trebuit să schimbe şi parchetul, după ce a refulat canalizarea. Din păcate, pereţii casei, amplasată într-un complex imobiliar de la marginea capitalei, sunt atât de subţiri, încât fiecare ştie ce face vecinul său în casă.
Printre avantajele care i-au făcut pe el şi pe soţia sa să îşi cumpere această locuinţă se numără şi preţul mai redus comparativ cu ofertele altor dezvoltatori din Bucureşti. De asemenea, în complexul rezidenţial este mult spaţiu verde, iar de împrejurul acestuia sunt case. În plus, se poate ajunge repede la metrou. Aceasta, dacă nu plouă şi strada de acces nu se transformă într-o mocirlă.
Printre principalele criterii de care au ţinut cont Marina şi Ciprian când şi-au ales locuinţa a fost apropierea de o grădiniţă şi de o şcoală. Apoi, la marginea Buzăului a apărut şi un nou centru comercial şi un mall, astfel că “practic” pot merge în papucii de casă să cumpere cafea dimineaţa, după cum povesteşte Marina. Încă se mai construiesc locuinţe în complex, dar tinerii sunt mulţumiţi de locaţie şi deja au legat amiciţii cu vecinii.
Verificaţi certificatele de garanţie
Dacă locuinţa este dotată cu centrală termică, cumpărătorul trebuie să verifice cu atenţie, în actele deţinute de dezvoltator, anul de achiziţie şi termenul de garanţie al echipamentelor, recomandă Dana Rulea, managing partner la Amass Integral Solution.
Atunci când se pregăteşte să cumpere o locuinţă nouă, clientul trebuie să ţină cont şi de:

  • Locaţia imobilului (infrastructură rutieră, racorduri la reţelele de energie electrică, apă şi canalizare etc.);
  • Izolarea termică a clădirii şi tâmplăria termopan, deoarece acestea reduc costurile de întreţinere iarna;
  • Existenţa anumitor instalaţii, cum sunt degivrarea rampei, jgeaburi şi burlane;
  • Existenţa unor instalaţii de încălzire care folosesc energie din surse regenerabile, cum sunt panourile solare;
  • Existenţa unor reţele de telefonie, internet, tv.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News