Evenimentul Zilei > Actualitate > Ghid de achiziție trotinete electrice
Ghid de achiziție trotinete electrice

Ghid de achiziție trotinete electrice

Trend-ul trotinetelor electrice nu poate fi trecut cu vederea, în ciuda prețului semnificativ. Însă, înainte de a investi într-o astfel de trotinetă, cu siguranță îți dorești să știi dacă o trotinetă electrică este cea mai bună opțiune în acest moment, pentru tine, și dacă poate fi asociată cu stilul tău de viață.

În fond, și trotineta electrică poate fi un moft atunci când o achiziționezi doar în ideea de a te alătura mulțimii care se mândrește prin intermediul unei astfel de trotinete.

Ținând cont de părerea specialiștilor și de rolul practic și multifuncțional pe care aceasta îl are, vei putea stabili beneficiile pe care ți le oferă și să alegi un model potrivit.

Achiziția de trotinete electrice

Specialiștii din domeniu recunosc că, apariția trotinetelor electrice pe piață a venit cu un beneficiu pentru umanitate. În țările unde combustibilii au costuri mari sau acolo unde nu există posibilitatea sau dorința de a investi într-un automobil, trotinetele electrice îți pot face apariția cu ușurință. Ele sunt o modalitate fiabilă excelentă de transport care permit utilizatorilor să economisească mai mult timp și bani, în ciuda eforturilor economice inițiale pe care le presupune această investiție.

Dincolo de beneficiile pe care le oferă utilizatorilor, trotinetele electrice mai au un alt beneficiu major – protejează mediul înconjurător și permit o dezvoltare durabilă, dar au și rolul de a fluidiza traficul. Știm cât de anevoios este traficul la orele de vârf și cât de mult timp pierdem de obiceiîn trafic, de exemplu, atunci când mergem la locul de muncă sau când ne întoarcem acasă. O lume în care există tot mai multe trotinete electrice, autovehicule verzi și soluții de transport alternative celor tradiționale, reprezintă un nou pas pentru civilizație și un viitor mai bun în care, poluarea și traficul pot fi ținute cu succes sub control. Iar de beneficiile rezultate ne vom bucura noi toți, dar și generațiile viitoare, printr-un mediu mai curat, un aer mai proaspăt, echilibrarea tendințelor climatice etc.

Astfel, achiziția unei trotinete electrice este o alegere înțeleaptă pentru toți cei care își permit o astfel de investiție revoluționară.

Tine cont de performanțe și nevoi, nu de tendințe!

Deși cele mai performante modele sunt și cele mai căutate, costurile lor sunt pe măsură. Însă, nu are rost să investești într-o astfel de trotinetă doar pentru a-ți arăta disponibilitatea financiară sau ca să beneficiezi de toate perfomanțele de care poate dispune o trotinetă de ultimă generație. Pe măsură ce timpul trece, apar noi modele pe piață, cu caracteristici mai impresionante, dar și modelele mai vechi și/sau mai accesibile pot fi o alegere excelentă pentru început și nu numai.

Specialiștii ne recomandă să ținem cont mai presus de toate de nevoi și posibilități. Astfel, nu trebuie să investeșți într-o trotinetă care poate atinge peste 25 km/h dacă nu ai un permis de conducere categoria B sau dacă nu intenționezi să aplici pentru unul.  De asemenea, viteza este limitată pe drumurile publice, astfel că ai toate șansele să nu o poți folosi oriunde și oricând sau să fii nevoit să o folosești în mod limitativ în majoritatea timpului. Așa că nu omite lista de specificații tehnice pe care s-o compari cu nevoile și așteptările tale, înainte de a lua drept literă de lege sugestia unui prieten sau de a te lăsa cucerit de o trotinetă electrică.

Un alt sfat pe care specialiștii îl oferă este legat de analiza trotinetei și testarea acesteia înainte de achiziția propriu zisă. La partenerii autorizați ce comercializează astfel de trotinete electrice sau în cadrul unor evenimente specifice vei avea inclusiv această posibilitate de a analiza cele mai răvnite modele de pe piață, de a le compara, de a afla răspunsul la cele mai importante întrebări pe care le deții, direct de la specialiști, dar îți vei putea face și o idee mai bună privind modalitatea și ușurința în manevrare, respectiv fiabilitatea acesteia.

Ce poți face cu o trotinetă electrică?

Trotineta electrică poate fi o alegere mult mai practică față de însuși un automobil cu patru roți. Nu consumă combustibil și nu-ți va fi la fel de dificil să găsești un loc de parcare pentru ea. Bineînțeles, trotineta electrică necesită anumite resurse.

În timp ce unii o pot folosi exclusiv pentru relaxare și deplasare în acest scop, cu posibilitatea de a reduce efortul fizic, alții pot investi într-o trotinetă pentru a-și simplifica și a-și îmbunătăți viața profesională.

De exemplu, prin intermediul unei trotinete electrice poți îmbrățisa meseria de livrator la domiciliu. Se poate observa tot mai des cum agenții de livrări opteză pentru o trotinetă electrică în detrimentul unei biciclete sau a unui automobil, facilitând timpul de livrare până la beneficiar. În același scop este folosită și de persoanele care-și doresc să ajungă mai repede la orice alt loc de muncă sau la cumpărături.

Dar există inclusiv trotinete electrice pentru copii, care pot fi transformate într-un mod de explorare a naturii și într-o joacă adecvată vârstei lor.

Așadar, trotineta electrică poate îmbina cu ușurință activitățile de recreere cu cele practice, oferindu-ți posibilitatea de a te bucura mai mult de lucrurile care contează cu adevărat.

Normele de circulație, importante chiar și pentru cei care folosesc trotineta electrică

Chiar dacă trotineta electrică este un accesoriu extrem de versatil, nu înseamnă că deținerea și utilizarea acesteia este lipsită de reguli în spațiul public. Legislația prevede o serie de măsuri speciale pentru toți cei care dețin o trotinetă electrică, în special pentru cei a căror limită de viteză depășește 25 km/h.

Trotinetele electrice acționate peste această limită legală nu sunt doar nevoiți să demonstreze la cererea organelor de ordine că sunt posesori ai unui permis de conducere, dar trebuie să respecte însemnele de circulație prevăzute pe străzi.

Prevederile sunt disponibile la nivelul întregii Uniuni Europene, iar cadrul legal privind normele de circușație pot varia de la un stat la altul.

De exemplu, este considerată o ilegalitate ce poate fi sancționată de către organele de Poliție, mersul cu trotineta pe trotuar sau utilizarea unei astfel de trotinete performante pentru cei cu vârsta sub 14 ani.

Astfel, utilizarea trotinetelor puternice, de ultimă generație, poate fi realizată doar de către cei care respectă normele de circulație, evitând în acest mod atât contravenții majore, cât și punerea în pericol a vieții altor cetățeni. Poți folosi trotineta electrică pe drumurile special amenajate sau acolo unde există piste de biciclete. De asemenea, asigură-te că trotineta ta este dotată cu sisteme de iluminare și reflectorizante pentru a fi vizibil cu ușurință de către ceilalți conducători din trafic. Tinerii care nu depășesc vârsta de 16 ani nu trebuie să utilizeze o trotinete electrică fără echipament de protecție adecvat, precum este casca.

Dezavantajele trotinetelor electrice și argumentarea acestora

Dincolo de fiabilitate și multifuncționalitate, trotinetele electrice prezintă și o serie de dezavantaje care pot fi la fel de importante în luarea unei decizii.

Un dezavantaj cunoscut este faptul că, trotineta, presupune transport individual, ceea ce înseamnă că prin intermediul trotinetei electrice nu poți lua pasageri. Poate fi considerat un ușor dezavantaj atunci când dorești să ajungi la destinație alături și în același timp cu o altă persoană sau un grup de oameni.

De asemenea, un dezavantaj poate fi costul unde, pentru o trotinetă electrică performantă, ai nevoie la fel de multe implicații financiare precum la un automobil. Periodic va fi necesar să-ți testezi și să-ți analizezi trotineta într-un service specializat pentru a preveni defecțiunile ample, iar uneori poate fi necesar inclusiv să schimbi o serie de piese. Avantajul este că o diagnoză și respectiv serviciul de reparare și înlocuire piese este deseori mult mai accesibil decât în cazul unei mașini.

Deși nu folosește combustibil, trotineta electrică se bazează pe curent, fiind la rândul ei consumatoare de resurse. În general, autonomia variază în funcție de model și de puterea trotinetei, la fel ca și timpul de utilizare la o reîncărcare completă. Așa cum mașina trebuie alimentată periodic, la fel și trotineta va necesita reîncărcarea bateriei. Unele modele performante permit inclusiv încărcarea acesteia din mers, precum automobilele hibride.

Este perfect normal să existe și dezavantaje în cadrul oricărei modalități de transport, așa că îți recomandăm să pui în balanță tote aspectele necesare înainte de a-ți achiziționa trotineta electrică.

Ghid de alegere a unei trotinete electrice

Diferențele de preț dintre trotinete se pot justifica cu ușurință prin analiza și comparația performanțelor. La unele modele, performanțele sunt mult mai importante, în timp ce pentru altele, cea mai mare influență de preț o are brandul, materialele de construcție utilizate, inovația pe piață etc.

Varietatea de modele este mult mai mare în magazinele online unde poți găsi și promoții în diferite perioade ale anului, care te vor ajuta să faci o economie suplimentară. Dar iată câteva dintre aspectele pe care să le ai în vedere la achiziția ta.

Viteza

Viteza nu doar că-ți poate influența modalitatea de uz a trotinetei, ci și costul de achiziție. Modelele pentru copii au bineînțeles o viteză maximă mult mai redusă, în timp ce modelele pentru adulți pot depăși inclusiv 100 km/h. Cu cît viteza este mai mare, cu atât prețul poate fi mai ridicat și poate ajunge să depășească costul de 8000 lei. Dar vei găsi modele cu potențial pe care le poți folosi fără a avea nevoie de permis și înmatriculare, chiar și sub 1500-2000 lei, cu viteză maximă de 25 km/h.

Autonomia bateriei

Puterea motorului și viteza, respectiv distanța de deplasare, se află într-o strânsă corelație cu autonomia bateriei. O autonomie mai mare va determina un uz mai îndelungat. Însă, creșterea autonomiei este direct proporțională cu durata de încărcare. Astfel, unele modele de trotinete au o durată de viață a bateriei de până la 70 km sau peste, dar necesită un timp mai îndelungat, chiar și de peste 6 ore, permițând o utilizare de aproximativ 2-4 ore.

Totuși, ține minte că autonomia bateriei are un caracter orientativ, aceasta fiind influențată de greutatea ce apasă pe trotinetă, de caracterul drumurilor și a traficului etc.

Materiale de construcție

Pentru a te bucura de o trotinetă electrică durabilă ai nevoie de o trotinetă realizată din materiale de calitate. Cu cât materialele sunt mai premium și într-o proporție mai mare, cu atât trotineta electrică va fi mai rezistentă și va facilita utilizarea sa chiar și pe drumurile cele mai anevoioase.

Însă, cu cât materialele vor fi de o calitate mai bună și într-un procent mai mare, cu atât trotineta va fi mai grea și mai dificil de manevrat. Așa că întotdeauna există un compromis din acest punct de vedere.

Vei găsi totuși modele fiabile și ușoare, din materiale sau cu un conținut de metale precum oțelul inoxidabil sau aluminiu. Analizează cu atenție trotineta potrivită în funcție de modalitatea în care vrei s-o folosești.

Particularitățile beneficiarului

Dincolo de toate particularitățile tehnice, aspectele personale pot avea o influență foarte majoră în ceea ce privește alegerea trotinetei electrice. De exemplu, este esențial pentru o manevrare facilă să ții cont de înălțimea și greutatea ta. Trotinetele electrice au fost realizate inclusiv ținând cont de această particularitate dar, din păcate, nu poate acoperi nevoile doritorilor întotdeauna.

De exemplu, sunt mai dificil de găsit modelele care să suporte o greutate de peste 130 kg, așa că alegerea unui model de trotinetă electrică pentru persoanele ponderate poate fi o adevărată provocare. În schimb, designul trotinetelor este unul universal și elegant, adecvat indiferent de sex.

Mecanism de acțiune

Mecanismul de acționare poate fi manual sau automat. Bineînțeles, modelele automate sunt mai rare, dar și cele mai scumpe, astfel că cele care sunt acționate la cheie sunt cele mai des întâlnite.

Cele mai bune modele sunt prevăzute cu un computer performant care-ți indică tot ceea ce trebuie să știi atunci când te afli la cadrul trotinetei – viteza de deplasare, autonomia disponibilă etc. Unele dispun inclusiv de led-uri indicatoare ce te pot atenționa atunci când există o serie de defecțiuni, aducându-ți la cunoștință cel mai oportun moment pentru a-i face o revizie. Mecanismul poate fi de altfel fix sau pliabil, ca să-ți vină în ajutor să o și depozitezi într-un mod facil.

În concluzie, o trotinetă electrică poate fi exact alegerea de care ai nevoie ca să te poți strecura cu ușurință în trafic sau ca să-ți duci activitățile practice la bun sfârșit, fără complicații.