Toți știu povestea lui Jack Spintecătorul care i-a înspăimântat pe londonezi la sfârșitul secolului al XIX-lea. Ucigașul, a cărui identitate n-a fost încă aflată (și poate că nu va fi niciodată), se strecura noaptea prin mahalalele Londrei și înjunghia prostituate, le preleva anumite organe, dovedind o pregătire de chirurg.
În romanul său „Ghici ce-i în cutie”, M.J. Arlidge imaginează o situație inversă – o fată care făcea trotuarul în Southampton își ucide clienții. Ea își alege cu grijă victimele, vrând nu numai să le curme zilele, dar să le și acopere de rușine, să le facă praf onorabilitatea. După ce-i omoară, le spintecă pieptul, le extrage inima pe care o trimite familiilor, împachetată ca un cadou. E însetată de răzbunare deoarece în copilărie a fost abuzată și vrea să demonstreze societății ce mizerabili și depravați sunt unii indivizi cu pretenții de respectabilitate.
Pe urmele ucigașei în serie se precipită o echipă numeroasă, formată din legiști, criminaliști, agenți în uniformă. În fruntea lor se află Helen Grace, inspector de poliție. Sunt audiați martori, rude ale celor uciși, se întocmesc portrete-robot, se organizează filaje și unii dintre investigatori își periclitează viața lucrând sub acoperire. Cercetările sunt îngreunate de tensiunile existente între polițiști – unii, dornici de glorie, boicotează stră- daniile colegilor. Și jurnaliștii care comunică publicului date care n-ar trebui dezvăluite până la sfârșitul anchetei contribuie la instaurarea unei atmosfere de haos și suspiciune.
Arlidge relatează evenimentele cu o deosebită grijă de a oferi o imagine cât mai precisă despre rutina unei anchete. De aceea, narațiunea sa e credibilă, cititorul poate considera că faptele s-au petrecut aievea. Veridicitatea e datorată și atenției pe care autorul o acordă personajelor sale, înzestrate cu biografii interesante, și modului scrupulos în care le consemnează frământările sufletești. „Ghici ce-i în cutie” e o carte captivantă? Cu siguranță. Dar și o dezvăluire amară a impulsurilor josnice pe care le ascund unii dintre semenii noștri.