Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, a explicat sâmbătă seară ce realizări au fost şi ce aşteptări are cu privire la campania de vaccinare împotriva Covid-19.
Gheorghiță: „Sunt cel puţin 900.000 de persoane noi programate pentru vaccinare.” Invitat la Antena 3, în emisiunea „Punctul de întâlnire”, Gheorghiță a dezvăluit că prima etapă de vaccinare a depăşit aşteptările autorităţilor.
„Obiectivul pentru prima etapă a fost atins şi a fost depăşit conform aşteptărilor noastre. Calculele noastre sunt puţin diferite. Estimările noastre se bazează pe următoarele tranşe.
Gheorghiţă: Rata de vaccinare va creşte progresiv
România ar trebui să primească între aprilie şi septembrie 15 milioane de doze numai de la Pfizer. Rata de vaccinare va creşte progresiv.
De la jumătatea lunii aprilie rata de vaccinare va atinge 100.000/zi având în vedere că vom mai deschide centre noi de vaccinare. Din a doua jumătate a lunii aprilie până în septembrie sperăm să avem 50.000 persoane noi vaccinate într-o zi.
Am avut persoane noi vaccinate şi până acum. Au fost unele zile în care am avut aproape 37.000 de persoane noi vaccinate. Important este să avem dozele necesare, astfel încât să putem avea şi rapelul.
La 1 septembrie am ajunge la 10.000.000 chiar cu două doze. Asta ne dorim, ca România să scape de pandemie. Împreună cu respectarea măsurilor de prevenţie, cu siguranţă vom reuşi să îndeplinim acest obiectiv.
Pare o cifră greu de atins, dar nu este imposibilă. Cred că acest termen poate fi îndeplinit. Astăzi am avut puţin peste 9.000 de persoane vaccinate.
Gheorghiță: „Sunt cel puţin 900.000 de persoane noi programate pentru vaccinare.”
Zilnic vom avea o capacitate de vaccinare în afara rapelului de 8, 9 mii persoane. Asta va fi pentru toată luna februarie. Asta va fi doar cu vaccinul de la Pfizer.
Urmează să primim după prima săptămână din februarie şi vaccinul de la AstraZeneca. probabil la jumătatea lunii februarie avem în plan deschiderea mai multor centre de vaccinare.
Spre sfârşitul lunii februarie categoric vom creşte ritmul. Dar pentru asta trebuie să am un calendar de livrări. Ar trebui să avem de la compania Moderna (deşi ne-au notificat despre reducerea de 20%) până la sfârşit de lună martie circa 420.000 de doze.
Am avea nevoie de mult mai multe doze. Sunt cel puţin 900.000 de persoane noi programate, inclusiv în luna martie şi până în aprilie. Şi mai este o listă de aşteptare. Cred că trebuie să avem răbdare cu toţii.
Sperăm să nu mai avem sincope în livrare pentru că asta ne îngreunează misiunea”, a declarat Gheorghiţă.
Mai jos redăm dialogul dintre jurnalistul Radu Tudor şi Gheorghiţă (transcript realizat de Rador):
„Valeriu Gheorghiță: Și vom stabili exact care sunt categoriile populaționale care pot beneficia cel mai mult de pe urma acestui vaccin, pentru că după cum știm, probabil că beneficiile maximale sunt până la categoria de vârstă de 65 de ani. Iar din acest punct de vedere, avem în intenție deschiderea de noi centre de vaccinare, probabil, la jumătatea lunii februarie, încât să putem permite noi programări pentru persoanele care se încadrează în această categorie.
Realizator: Dacă vin mai multe doze de la Pfizer, mai multe o să vină doze și de la AstraZeneca, dacă până între 1 și 15 februarie facem 10.000 de vaccinări noi pe zi, ceea ce înseamnă pentru 300 de centre, o medie de 300 de vaccinări pe centru, da? Spre sfârșitul lunii februarie anticipați că dacă vin mai multe doze, să creștem numărul de vaccinări?
Valeriu Gheorghiță: Categoric. Categoric vom crește ritmul, însă aș putea să fac niște estimări, în momentul în care am un calendar de livrare. Ceea ce știm este că pentru luna februarie ar trebui să primim aproape 800.000 de doze de la AstraZeneca.
Realizator: Deci, luna februarie, România primește 800.000 de doze de la AstraZeneca, da, și?
Valeriu Gheorghiță: Și ar trebui să avem de la compania Moderna, deși /ne-au/ notificat că vom avea o reducere cu 20%, care se va recupera în perioada următoare, ar trebui să avem pentru toată perioada, până la sfârșit de lună martie, circa 430.000 de doze.
Realizator: Putem să împărțim pe două luni și să spunem că vom avea în februarie 200.000 de doze?
Valeriu Gheorghiță: În februarie cred că vom avea în jur de 180.000.
Realizator: 180.000 de doze de la Moderna, ați spus?
Valeriu Gheorghiță: Da.
Realizator: Câte vom avea în luna februarie de la Pfizer-BioNtech? Știu că producția lor este încetinită.
Valeriu Gheorghiță: Da. Următoarele două săptămâni vom avea circa 163.000 de doze.
Realizator: Da.
Valeriu Gheorghiță: Și ulterior 196.000 de doze, în ultima săptămână din februarie.
Realizator: O medie de 170.000 de doze pentru luna februarie, asta ne duce, asta este Pfizer-BioNtech, da?
Valeriu Gheorghiță: Da.
Realizator: Asta ne duce, domnule colonel, 350.000 cu 800.000, ne duce la 1.150.000 de doze, pentru luna februarie 2021. Este, din punctul dumneavoastră de vedere, ca specialist, ca medic apreciat în boli infecțioase, dar și ca șef al acestui Comitet Național, 1.150.000 de doze sunt suficiente ca pentru luna februarie să se ridice un pic această presiune și să mai dispară din nemulțumirea populației și a autorităților?
Realizator: Putem să suspectăm foarte multe lucruri. Noi, ca jurnaliști, facem speculații. Eu pot să speculez faptul că AstraZeneca, compania britanică, încetinește producția pentru Uniunea Europeană și dă mai multe doze în Marea Britanie, care tocmai ce a ieșit din UE şi care se confruntă cu o situație extrem de complicată din punct de vedere al pandemiei și ei duc producția pe plan intern, să scape ei de problema complicată și lasă Uniunea Europeană pe planul doi.
Astea sunt egoismele naționale, care sunt foarte criticate în momentul de față. BioNTech-Pfizer probabil are o solicitare uriașă din piața Statelor Unite, Moderna, la fel și se creează o competiție, o bătălie, cine să ia mai repede și mai multe vaccinuri, ca să își imunizează populația, să scape de această presiune a internărilor la ATI, a deceselor și așa mai departe.
E o presiune care generează, din păcate, și, să spunem, dispute politice. Dar vedem chiar acum pe ecran un slide foarte important, spun eu, cel legat de comenzile pe care le-a făcut Uniunea Europeană pentru vaccinuri și am fost oarecum surprins, domnule colonel doctor, să văd că Uniunea Europeană a comandat mult, mult peste totalul populației din Uniune, număr de vaccinuri.
Aveți pe ecran informațiile oficiale de la Bruxelles. Pentru 450 de milioane de oameni, cât sunt în Uniunea Europeană, cei de la Bruxelles au comandat 2 miliarde de vaccinuri și vedeți aici, pe ecran, de la BioNTech-Pfizer, multe dintre ele au fost deja plătite în avans, pentru ca Comisia Europeană să se asigure că plătind sumele, vor veni cât mai repede vaccinurile.
E o dispută, e o tensiune în momentul de față între Comisia Europeană și producătorii de vaccinuri, pentru că cei de la Comisie spun: păi noi am plătit, v-am dat în avans banii, ați produs și acum nu ne livrați la timp și nu ne livrați numărul de doze pe care ni le-ați promis - și e o tensiune, sperăm ca ea să se rezolve, dar până una, alta, vedeți ce avem pe ecran - 600 de milioane de doze de la Pfizer, 160 de milioane de doze de la Moderna, AstraZeneca, 400 de milioane de doze, Johnson and Johnson, 400 de milioane, CureVac, 400 de milioane și Sanofi, 300 de milioane.
Cu mențiunea că cei de la Sanofi au renunțat la cercetarea pentru dezvoltarea unui propriu vaccin și au spus că vor prelua, în cooperare cu Pfizer, producția de vaccinuri BioNTech-Pfizer. Rămân, așadar, și din Sanofi, nu din producție proprie, ci din cooperare cu Pfizer, 300 de milioane. De ce, domnule colonel doctor, 2,2 miliarde de vaccinuri pentru o populație de 450 de milioane?
Valeriu Gheorghiță: Vă spun de ce. Pentru că se dorește ca Uniunea Europeană să doneze mare parte dintre aceste vaccinuri - și chiar se încurajează statele membre să achiziționeze mai multe, aceste doze - tocmai pentru a putea ajuta și țările care sunt în incapacitate de a avea acces la aceste tipuri de vaccinuri.
Şi chiar Organizația Mondială a Sănătății a făcut apel la acest lucru, pentru că nu putem ieși separat din această pandemie și trebuie să facem front comun și să devenim solidari și să fim cât mai apropiați de celelalte țări care nu au în momentul de față acces la vaccinare. Şi sunt multe ţări.
Realizator: Ca să înțeleagă românii, poate, mai ușor și mai aproape: România, spre exemplu, și-a asumat să achiziționeze, sau să primească vaccinuri de la Uniunea Europeană și pentru Republica Moldova.
Valeriu Gheorghiță: Așa este.
Realizator: Și sperăm să îi putem ajuta, pentru că ei, nefiind membri ai UE, nu au nici un fel de posibilitate să îşi comande singuri. E o ţară prea mică şi cu puteri financiare limitate şi noi încercăm, prin decizia noastră naţională, să ne ajutăm sora mai mică, Republica Moldova şi în momentul în care vom avea suficiente doze de vaccin, o să le dăm şi lor.
Valeriu Gheorghiță: Exact.
Realizator: Ca să se poată imuniza. E un gest... Şi astfel de gesturi vor face și alte țări europene.
Valeriu Gheorghiță: Cu siguranță.”