Gheorghe Chioaru, preşedintele CARP OMENIA: „Pensionarii nu mai pot răbda și vor ieşi în stradă!“

Gheorghe Chioaru, preşedintele CARP OMENIA: „Pensionarii nu mai pot răbda și vor ieşi în stradă!“

Pensionarii nu mai cred în promisiuni, iar previziunile legate de o viață mai bună și mai decentă sunt nerealiste

Într-un interviu acordat Evenimentului zilei, Gheorghe Chioaru, președintele C.A.R.P. Omenia Bucureşti şi al Federaţiei Naționale Omenia, a declarat că, timp de 27 de ani, pensionarii au fost manevrați politic, în funcție de interesele fiecărui partid.

- Evenimentul Zilei: Domnule preşedinte Chioaru, reprezentați vocea vârstnicilor, ce așteptări și ce speranțe vă puneți în noul guvern?

- Gheorghe Chioaru: Sunt cam sceptic în ceea ce privește majoararea pensiilor, reducerea impozitelor la pensiile sub 2000 lei, majorarea punctului de pensie la 45 % din salariul brut precum și celelalte promisiuni care s-au făcut, de-a valma, de către cei care au câștigat alegerile. Nu sunt realiste și viața o să demonstreze că nu se poate face așa ceva. Nu fac politică și nici nu vrem să facem politică, dar aceste promisiuni nu pot fi onorate, așa, peste noapte.

Ne puteți urmări și pe Google News

-Ce le rezervă anul 2017 pensionarilor din România?

Se vor schimba miniștri, se vor face iar promisiuni, vom merge în aceeași direcție ca în ultimii 27 de ani, perioadă în care poporul român a fost bălăcărit în minciuni și promisuni deșarte. PSD –ul, chiar dacă ar vrea să facă treabă, nu cred că va putea pentru că nu sunt bani. Promisiunile făcute în campanie se întind pe 15-20 de ani, nu se pot rezolva în patru ani de mandat. Vârstnicii vor fi lăsați de izbeliște, sunt buni doar ca masă de manevră electorală, asta până vor pune piciorul în prag și vor ieși în stradă. Nu vreau să fiu pesimist, dar asta va fi peste câteva luni, în primăvară e foarte posibil să ieșim în stradă. Pensionarii nu mai au răbdare să aştepte.

Împrumuturile au crescut cu 35%

-Ce mesaj le adresați pensionarilor?

- Să nu se mai lase păcăliți, să fie puternic angrenați în realitate, să participe la activitățile desfășurate de organizațiile neguvernamentale, dedicate identificării și rezolvării problemelor persoanelor vârstnice, în general, de către casele de ajutor reciproc ale pensionarilor în mod special.

-Conduceți o astfel de organizație...

-Da, Asociația C.A.R.P. Omenia București. Are peste 47.000 de pensionari, cea mai mare din Capitală și din țară, are 44 de servicii și activități sociale adaptate nevoilor membrilor săi cu scopul de a îmbunătăți calitatea vieții acestora. Puterea și bogația noastră stă în numărul de membri, care crește în funcție de serviciile pe care le oferim. Un pensionar vine la noi de 4-5 ori pentru serviciile de cizmărie, croitorie, medicale, socializare și o dată pe lună pentru un împrumut sau să plătească o rată. Sunt, de asemenea, președintele Federației Naționale Omenia a Caselor de Ajutor Reciproc ale Pensionarilor din România, organizație care numără peste 1.400.000 de membri, cea mai mare din țară și care este dedicată apărării drepturilor persoanelor vârstnice și oferirii de sprijin pentru incluziunea financiară și socială a lor. Federația este reprezentată la nivel european prin implicarea în cea mai mare organizație a seniorilor europeni, respectiv Platforma AGE Europe

- Acum, în prag de sărbători CARP-urile sunt tot mai aglomerate, mulți vin să se împrumute pentru a avea ce pune pe masă de Crăciun și Anul Nou?

- Așa este, împrumuturile au crescut cu 35% față de anul trecut, oamenii sunt mai săraci decât în 2015, au nevoie de bani. Viața pensionarului este foarte grea, mai ales a celor care au o pensie sub 500 de lei, care mor de foame efectiv, nu se mai pot descurca. Împrumuturile care se fac sunt unele extrem de mici, am cazuri de 50,100, 150 de lei. Vă dați seamă acum de gradul de sărăcie?