Gheorghe Cavcaliuc, mesaj înflăcărat către „urmașii urmașilor săi”. Ce l-a supărat pe politicianul fugar

Gheorghe Cavcaliuc, mesaj înflăcărat către „urmașii urmașilor săi”. Ce l-a supărat pe politicianul fugarSursa foto: captură video/Facebook

Republica Moldova. Președintele PACE, Gheorghe Cavcaliuc, supus sancțiunilor internaționale pentru tentative de destabilizare a situației, își descarcă furia în spațiul public. Nemulțumit de faptul că formațiunea sa nu a fost acceptată în calitate de participant la referendum, politicianul a adresat un mesaj plin de avertismente pentru „urmașii urmașilor săi”.

Cavcaliuc declară că decizia CEC ar avea la bază un „moft necântărit, negândit, neconsultat cu societatea și forțele politice din țară”.

„Au făcut acest lucru, doar pentru că (...) am votat și declarat, îndemnându-ne cei circa 20 000 de simpatizanții, membrii și susținătorii să voteze ,,DA” la referendum, dar categoric împotriva Maiei Sandu”, susține Cavcaliuc.

Fostul șef-adjunct de poliție promite, la sfârșitul mesajului, că partidul său va continua să construiască Europa „pentru urmașii urmașilor noștri”.

Gheorghe Cavcaliuc, lider PACE/ Sursa foto: captură video

Gheorghe Cavcaliuc, ținut departe de referendum

Cavcaliuc, refugiat în Marea Britanie, și-a îndemnat simpatizanții să voteze la referendum pentru integrarea europeană. În același timp, le-a sugerat să nu-i ofere votul de încredere actualului președinte.

Pe 16 septembrie, acesta anunța că formațiunea sa va depune cererea de participare la plebiscitul constituțional, pe 18 septembrie.

La 19 septembrie, CEC a solicitat formațiunii să explice de ce decizia de a participa a fost luată de Biroul Permanent Central și nu de Consiliul Politic Național, așa cum prevede legea.

Membrii CEC au vrut să afle și care este componența numerică a Consiliului Politic Național și Biroului Permanent.

CEC a constatat că partidul a prezentat prin email lista neautentificată a membrilor Biroului Permanent Central. Totodată, nu au fost prezentate acte de stabilire a componenței nominale și nici punctul de vedere în privința competenței decizionale de a participa la un referendum constituțional.

Astfel, pe 21 septembrie, cererea de înregistrare în calitate de participant la referendum depusă de către PACE a fost respinsă.

Sancționat pentru acțiuni de destabilizare

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova în luna iulie 2021. Se întâmpla după scrutinul parlamentar care a schimbat figuranții de pe scena politică.

În octombrie 2022, Cavcaliuc a anunţat că se alătură protestelor organizate de Partidul declarat anticonstituțional Şor. Acesta a declarat că, la Chișinău, au fost inițiate pe numele său mai multe „dosare politice”.

Pe 30 mai 2023, Consiliul UE a votat o decizie de sancționare a cinci persoane, printre care și Gheorghe Cavcaliuc. Ultimul s-a pomenit în black list-ul European pentru acțiuni care aveau drept scop destabilizarea situației din Republica Moldova.

Acesta a fost considerat „responsabil de acte destabilizatoare, implicare în protestele violente din perioada recentă din Moldova. Totodată, este implicat în tentative de răsturnare a Guvernului ales în mod democratic, prin crearea unui Guvern din umbra”.

Sancțiunile impuse de UE, la cererea Ministerului de Externe din România, vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

„Scutul Poporului”, afiliată PACE/ Sursa foto: Facebook

Vor plăti la propriu după ce au organizat destabilizări

La începutul lunii august, Consiliul interinstituțional de supervizare, care este responsabil de aplicarea legii Magnitsky în Republica Moldova, a impus restricții pentru 11 persoane. Printre acestea, liderul blocului „Pobeda”, Ilan Șor, refugiat la Moscova, fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, deputata Marina Tauber, dar și Gheorghe Cavcaliuc.

Conform documentului, toate fondurile și resursele economice care aparțin persoanelor sancționate internațional au fost blocate.